Соціум

Вшанували жертв концтаборів

До Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів, який щорічно відзначається  11 квітня.

У понеділок колишні в’язні концентраційних таборів і представники місцевої влади поклали квіти до братських могил бранців Раківського концтабору “Шталаг-355”, який був розташований на території нинішньої військової частини А-4239. Покладання квітів приурочили до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів, який щорічно відзначається  11 квітня.

У концтаборі “Шталаг-355” нацисти вбили майже 65 тисяч військовополонених. Загалом за роки окупації у Проскурові закатовано і розстріляно понад 81 тисячу осіб. Окрім “Шталагу-355”, у місті німці розгорнули мережу фільтраційних і трудових таборів. Діяв вербувальний пункт, з якого на примусові роботи до Третього рейху вивезли понад 1300 молодих проскурівчан. Єврейські квартали міста були оточені в гетто, багатьох розстріляли у жовтні-листопаді 1942 року.
“Коли німці вже не мали що відбирати в селян, почали вивозити вагонами родючу українську землю та людей. Так, у 1942 році нацисти забрали і мене з рідного села Вербка Ярмолинецького району в Німеччину працювати у шахті. Звідти забрали у в’язницю, а у 1944-ому — у концтабір “Бухенвальд”. Там ти вже не людина — просто номер. У нелюдських умовах важко працювали, а за незначну провину нас били й катували”, — поділився голова обласної організації борців антифашистського опору 92-річний Панас Сторожук.
Тих, хто не пережив ув’язнення в концтаборах, колишні бранці, представники міської й обласної влади, громадськості вшанували покладанням квітів.
“На жаль, багато хмельничан не знають про концтабори, які були на території нашого міста. Зокрема, й про “Шталаг-355”. Ми повинні пам’ятати страшні сторінки своєї історії, щоб у майбутньому не повторити їх”, — наголосив після покладання квітів секретар міської ради Михайло Кривак.

А міський голова Олександр Симчишин відвідав хмельничан — жертв фашистських концтаборів удома. Вручивши їм квіти, продуктові набори, матеріальну допомогу, мер тепло поспілкувався з інвалідом І групи Другої світової війни, в’язнем концтабору “Бухенвальд” Панасом Сторожуком та учасницею війни, в’язнем концтабору “Равенсбрюк” Ганною Крицькою. Розчулені старенькі не скаржилися меру на якісь проблеми, а хотіли поділитися болючими для них спогадами. Вони досі не можуть викинути з власної пам’яті пережите в таборах смерті, а порядкові номери, надані там, закарбувалися назавжди…
У Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів працівники управління праці та соціального захисту населення разом із начальником Словяном Воронецьким відвідали ще восьмеро мешканців міста, котрим судилося бути в’язнями фашистських концтаборів.
Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *