Соціум

Велелюдний велодень

Понад три сотні учасників на велосипедах відкрили минулої неділі велосезон у Хмельницькому.

Понад три сотні учасників на велосипедах відкрили минулої неділі велосезон у Хмельницькому. Хоча цьогорічна тепла весна дозволила вже кілька тижнів велолюбителям вивести своїх металевих коней у світ. А найзатятіші взагалі не ставили їх на зимівлю.

Але масштабна акція у вигляді велопробігу центральними вулицями зайвою не стала — на людей, тобто велосипеди, подивитися і свого показати. Відчуття належності до потужної хмельницької велоспільноти об’єднує й надихає, коли поруч з тобою у колоні крутять педалі   дорослі й малі, активна молодь і пенсіонери, сімейні пари і цілі родини.

Приємним для велосипедистів стало те, що до пробігу долучилися представники міської влади — міський голова Олександр Симчишин, його заступник Володимир Гончарук, начальник управління молоді і спорту Сергій Ремез, депутат міської ради Леся Герасимчук. Посадовці таким чином засвідчили небайдужість до велоруху міста і заразом оцінили, як непросто велосипедистам рухатися вулицями Хмельницького: відсутність велодоріжок, високі бордюри, ями на дорогах поблизу тротуарів. Проте все ж найбільшою є проблема, вирішення якої від влади не залежить. Йдеться про упереджену думку переважної більшості автомобілістів щодо повноцінних учасників руху на велосипедах. І тут мають відбутися зміни в свідомості, аби ставлення стало толерантним. Адже велосипедист сьогодні почувається однаково чужим і на тротуарі серед пішоходів, і на проїжджій частині вулиці поруч з автомобілями. Але то проблеми буднів.
А святкового для велолюбителів недільного дня вони на дорозі почувалися королями. Адже організатори — ГО “Велодрайв Хмельницький” і “Критична маса” про це подбали  перекритими поліцією вулицями. І вже автомобілям доводилося пропускали велосипедистів. Задивлялися на велоколону й пішоходи, не в одного з них, мабуть, виникло бажання сісти на велосипед. І добре було б, якби натхненний таким прикладом хоча б хтось придбав веломашину і з користю для власного здоров’я і довкілля почав крутити педалі.

Так, 10-кілометровий нескладний рівнинний маршрут, адже учасниками були різні за віком, стартував від центрального входу в парк ім. М.Чекмана вулицею Староміською вгору, далі — Кам’янецька направо, Героїв Майдану, Свободи, Проскурівська, Старокостянтинівське шосе, Шевченка, знову Свободи, Прибузька, Кам’янецька, Зарічанська, Старокостянтинівське шосе з кінцевою точкою біля Меморіалу слави. Тобто своєрідним серпантином охопили чи не половину міста. Біля дендропарку всі сфотографувалися на пам’ять, охочі своїми компаніями  розійшлися в парк на пікнік поповнити витрачені сили.

На фото: cуперспортивна і cупердружна сім’я хмельничан Карнаухів, котрі всі п’ятеро — красуня-мама Любов і  мужній тато Володимир та їхні троє синів: 12-річний Назар, дев’ятирічний Ілля та наймолодший семилітній Артем здолали всю дистанцію марафону кожен на своєму велосипеді. Але це не є для них чимось неординарним, адже здоровий спосіб життя і фізкультура для цієї сім’ї завжди в пріоритеті!

Ірина Львов

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *