Соціум

Про генплан, ОСББ та стріт-арт йшлося на виставці-конференції нерухомості “Мої квадратні метри”

Наприкінці минулого тижня в приміщенні обласної філармонії відкрилася перша в Хмельницькому виставка-конференція нерухомості “Мої квадратні метри”, організована медіа-корпорацією “Є”. Цей незвичний для нашого міста захід став спробою налагодження діалогу між владою, громадськістю та забудовниками. В контексті високої інтенсивності забудови й низкою скандалів навколо неї значення виставки-конференції для Хмельницького переоцінити важко.

 

Наприкінці минулого тижня в приміщенні обласної філармонії відкрилася перша в Хмельницькому виставка-конференція нерухомості “Мої квадратні метри”, організована медіа-корпорацією “Є”. Цей незвичний для нашого міста захід став спробою налагодження діалогу між владою, громадськістю та забудовниками. В контексті високої інтенсивності забудови й низкою скандалів навколо неї значення виставки-конференції для Хмельницького переоцінити важко.

“Мої квадратні метри” фактично складалися з двох частин — виставки, на якій розмістилися 36 стендів компаній, пов’язаних з будівельним бізнесом, і конференції на актуальні для життя Хмельницького теми. За два дні гострі й цікаві дискусії відвідали майже півтисячі хмельничан. Найбільше зацікавили відвідувачів питання, присвячені генплану міста, розбудові інфраструктури та створення ОСББ.
Інтерес до цих проблем не даремний. За словами заступника міського голови Анатолія Нестерука, Хмельницький серед українських міст займає перше місце за темпами будівництва, випередивши навіть столицю.
“Минулоріч у нашому місті зведено 57 багатоповерхових житлових будинків, загальна площа яких складає 221 тисячу квадратних метрів. Виставка-конференція є надзвичайно важливою, адже громада і забудовники зможуть почути одне одного, щоб у майбутньому не повторювати помилок, які іноді трапляються у нашому місті”, — наголосив заступник міського голови під час відкриття “Моїх квадратних метрів”.

Як розбудовуватимуть Хмельницький?

Отож найгострішою темою конференції-виставки стало обговорення генерального плану міста. Ця тема з роками не втрачає актуальності, адже генплан у Хмельницького нібито був, але не виконувався. Нині ж на порядку денному — розробка нового генплану.
“Міська рада попередніх скликань взагалі не дотримувалась генплану, через що стало неможливим реалізувати важливі для інфраструктури міста проекти. Наприклад, вулиця Лісогринівецька вже не зможе стати магістральною для відведення транзитного транспорту, щоб той не заїжджав у місто. Навіть вулицю Кам’янецьку неможливо розширити. Це —   наслідок хаотичної забудови, яка здійснювалася нелогічно через недотримання генплану”, — пояснив депутат міської ради кількох скликань, радник міського голови Володимир Швець.
Він вважає, щоб новий генплан був дієвим, під час його розробки мають братися до уваги думки експертів, депутатів, громади міста і будівельного бізнесу. Слід не забувати і про екологію, адже нині у Хмельницькому не вистачає зелених зон загального користування.
“Цей дефіцит в умовах інтенсивної забудови міста й збільшення кількості приватного транспорту в майбутньому становитиме серйозну загрозу для здоров’я хмельничан”, — переконаний Володимир Швець.
Депутат міської ради, голова комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Андрій Кветко розповів, що нині в місті є проблеми з деякими забудовниками, які не виконують свої зобов’язання перед містом і навіть своїми клієнтами, які купують у них квартири. Недобросовісні забудовники заборгували міському бюджету майже 10 мільйонів гривень. Незабаром будуть оприлюднені списки таких компаній, щоб громадяни не підтримували безвідповідальний бізнес.
Загалом учасники обговорення дійшли згоди, що зупинити свавілля окремих забудовників можуть і хмельничани: просто не купувати житло у їхніх будинках. Для цього потрібно дізнаватися не лише ціну квартири і її планування, а й інфраструктуру навколо новобудови. Якщо будівельна компанія не планує місць для паркування, дитячого майданчика, не вкладає кошти у будівництво дитсадків і скверів, то не варто користуватися її послугами.

ОСББ: створювати чи ні?

За словами Анатолія Нестерука, нині у нашому місті зареєстровано майже 300 ОСББ, проте не всі з них працюють. Найменше проблем зі створенням об’єднанням співвласників у новобудовах, адже більшість з них уже утеплені. Складніша ситуація зі старими будинками. Більше того, з 1 липня набирає чинності закон, який перетворює ЖЕКи у нові структури, тому громадяни муситимуть вибирати, чиїми послугами скористуватися — комунальними чи приватними управительськими компаніями (це питання ми неодноразово порушували на сторінках “Проскурова”).
“За яким принципом діятимуть комунальні управительські компанії та як їхні послуги обиратимуть хмельничани — поки невідомо, адже цей алгоритм має розробити Кабмін. Проте хочу запевнити, міська влада не кине напризволяще хмельничан — і тих, хто створює ОСББ, і тих, хто ще до цього не готовий”, — наголосив Анатолій Нестерук.
Громадянам варто створювати ОСББ. Так вважає голова Хмельницької Асоціації ОСББ Юрій Хмельницький.
“Ніхто краще не подбає про будинок, як його мешканці. Створивши ОСББ, його члени матимуть змогу обирати тих, хто надаватиме їм якісні послуги, розпоряджатимуться своєю прибудинковою територією. Останнє актуально й для мешканців старих будинків. Звісно, процес створення ОСББ має свої труднощі, але експерти Асоціації ОСББ можуть допомогти конструктивними порадами”, — запевнив Юрій Хмельницький.
Також він наголосив, що співвласники повинні не послуговуватися готівковими розрахунками, адже існують ризики невиправданої розтрати грошей. Тому кошти повинні циркулювати лише через банківські рахунки, котрі кожен зі співвласників зможе проконтролювати.

Вуличне мистецтво місту корисне

Стріт-арт не лише прикрашає місто, а й робить його привабливим для туристів і відіграє важливу соціальну роль. У цьому переконаний голова ГО “Територія” та організатор фестивалю “Республіка” Андрій Зоін.
“Упродовж кількох років ми розмалювали у Кам’янці-Подільському 50 будинків. Таким чином у місті з’явилися нові туристичні маршрути спальними районами, що змусило місцеву владу відремонтувати занедбані багатоповерхівки. Але найголовніше — створення стріт-арту в спальних районах міст має важливу соціальну роль. Я не хочу, щоб люди жили в оточенні сірих стін, щоб діти підростали у такому непривабливому середовищі. Це впливає на психологічний стан. Якщо людина живе у сірих стінах, у неї вибудовується таке ж світосприйняття”, — переконаний Андрій Зоін.
За його словами, Хмельницький має чимало будинків у центрі міста, мікрорайонах, на яких варто створити чудовий стріт-арт. Завдяки старанню громадського активіста на стінах хмельницьких будинків вже з’явилася низка малюнків — дівчина з кульками на вулиці Інститутській, 6в, піаніст на Проскурівській, екологічний стріт-арт на Соборній, 31, а також мистецький тролейбус. Тепер активісти збираються створити два малюнки на спортшколі біля Південного Бугу, щоб пропагувати здоровий спосіб життя.
“Таке вуличне мистецтво вигідне для забудовників, які, створивши стріт-арт на новобудові, демонструють, що вони є соціально відповідальним бізнесом. Але найбільшу користь і задоволення стріт-арт приносить мешканцям і гостям міста”, — наголосив громадський активіст.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора і з сайту фестивалю “Республіка” із зображенням фото
кам’янць-подільського стріт-арту

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *