Соціум

Олександр Симчишин: “Ми боремося з корупцією власними силами й методами…”

Досить насиченими на події видались останні тижні у роботі міської влади. Її офіційна делегація повернулася з Грузії, де підписала угоду про партнерство та співробітництво з мерією міста Руставі, домовилася про співпрацю ще з одним містом Батумі. Вдома ж додалися справи, пов’язані з завершенням опалювального сезону. З настанням теплої погоди розгорнувся фронт робіт з ремонту доріг, вулиць та прибудинкових територій, проведенням місячника благоустрою, який завершиться напередодні Великодня. Міський голова Олександр Симчишин упевнений, щоб працювати ефективно, потрібно використовувати власний досвід, традиції, а також не цуратися вчитися й переймати позитивні рішення та дії в інших.

Досить насиченими на події видались останні тижні у роботі міської влади. Її офіційна делегація повернулася з Грузії, де підписала угоду про партнерство та співробітництво з мерією міста Руставі, домовилася про співпрацю ще з одним містом Батумі. Вдома ж додалися справи, пов’язані з завершенням опалювального сезону. З настанням теплої погоди розгорнувся фронт робіт з ремонту доріг, вулиць та прибудинкових територій, проведенням місячника благоустрою, який завершиться напередодні Великодня. Міський голова Олександр Симчишин упевнений, щоб працювати ефективно, потрібно використовувати власний досвід, традиції, а також не цуратися вчитися й переймати позитивні рішення та дії в інших.

“Грузія — країна
національної гордості”

— Нещодавно ви повернулися з поїздки в Грузію. Звісно, містяни чекають від вас реалізації набутого досвіду в Хмельницькому. Чи вразила ця країна?
— Грузія — унікальна країна, цікава своєю історією. Має надзвичайну енергетику. Коли  маєш можливість помолитися за Україну, за Хмельницький, свою родину в храмі, збудованому в V столітті, відчути атмосферу давніх стін, це вражає. Було на що подивитися. Побачили багато цікавого, того, що згодиться в різних напрямках розвитку нашого міста, домовилися про співпрацю. Проте є багато такого, чому грузини повинні вчитись у нас.
— У чому конкретно полягатиме співпраця з цією країною?
— Ми підписали угоду про співробітництво з промисловим містом Руставі, яке поруч з Тбілісі. Домовилися, що співпрацюватимемо в кількох напрямках: у бізнесі, торгівлі, галузях освіти, охорони здоров’я в напрямку реабілітації, а також у сфері туризму. Туризм — саме те, чого найбільше варто вчитись у грузинів.
Також відвідали місто Батумі, яке розвивається швидкими темпами і залучає грандіозні інвестиції. Домовилися про співробітництво в різних галузях. Цікаво буде комунікувати зі спортивних тем, оскільки в Грузії добре розвинений такий вид спорту, як регбі. А ми знаємо, що наша регбійна команда теж має значні досягнення на всеукраїнському рівні. Після підписання меморандуму будуть реальні кроки у співпраці.
— І все ж кожна подорож залишає якесь одне найяскравіше враження. Чим особлива Грузія, на ваш погляд?
— Перше, що мене вразило, — самі грузини, їхня неймовірна шана власної історії. Це справжні патріоти, для яких Грузія — понад усе. Вони знають історію свого міста, історію назв вулиць, біографію видатних діячів. А ще  дуже добре розуміють, як живе Україна зараз, співчувають нам. Все тому, що їх країна пережила те ж саме.
— Чи встигли за короткий візит побачити щось таке, що хотіли б якнайшвидше реалізувати у Хмельницькому?
— Грузинські відділи юстиції — майже те ж, що наші ЦНАПи. Я побачив, як там надаються послуги громадянам за кілька хвилин. Звісно, цьому сприяють загальнодержавні бази, яких в Україні немає. Проте маємо чому вчитися. Також сподобалися прозорі офіси в поліції.
— І все ж не віриться, що ця країна настільки ідеальна…
— Не все у Грузії чудово. Є напрямки, в яких ми значно випереджаємо цю країну. Грузинам потрібно вчитися в хмельничан міському господарству. Стан їхніх будинків, під’їздів — часто дуже поганий. Тут уже ми можемо ділитися досвідом.
— Чи плануєте інші міжнародні візити?
— Не сумніваюсь, що така поїздка — не остання, адже нині йде підготовка до візиту в польське місто Катовіце для підписання подібної угоди про партнерство, жваве спілкування триває з чехами, є щодо поглиблення співпраці з міжнародними партнерами й інші плани. А стосовно партнерських взаємин з грузинським Руставі, то, вважаю, що це хороший сигнал для всієї України, адже там ми відчули справжню братню атмосферу і зустрічі, і прийому, і наших переговорів, які, не сумніваюся, дадуть позитивні результати для обох сторін. Той факт, що під час нашого візиту було зареєстровано грузинсько-український торговий дім “Ртобе” (єдність), думаю, також говорить сам за себе. Словом, точок дотику для ефективної співпраці у нас доволі багато і я не сумніваюсь, що ми підемо цим шляхом.

Довіряй,
але перевіряй”

— Далі про справи буденні. Місто відшуміло новиною про ваші інспекції діяльності наших ЖЕКів…
— Не розумію, чому це викликало стільки розмов та здивувань. Це звичайна робота керівника. Недарма народ каже: “Довіряй, але перевіряй”. Працюю за цим правилом. Уже не вперше особисто контролюю роботу комунальників. Так, минулого понеділка під час щотижневої наради керівники ЖЕКів прозвітували про зроблене, я вибрав 10 об’єктів і без попередження поїхав їх оглядати. Сім із десяти були дійсно добре зроблені. Проте вдалося викрити й обман керівника: робота, про яку прозвітував, не виконувалася. Стосовно ще двох об’єктів виникли суттєві питання до якості робіт. Такі перевірки були, є і будуть. Кожен комунальник повинен бути готовим до цього.
— Над чим працюватимете в сфері благоустрою в найближчому майбутньому?
— Бачу серед пріоритетів належне проведення місячника благоустрою в місті і насамперед очищення Південного Бугу та його приток. Як ви знаєте, зробили все, аби наповнити наше водосховище, завершуємо благоустрій набережної, є у планах і часткове зариблення плеса. Непоганими темпами йде очищення річки на відрізку від вулиць Кам’янецької до Соборної, звідки вивезли сотні тонн намулу, сміття, пляшок, автомобільних шин та іншого непотребу, який роками сюди скидали небросовісні жителі міста. Щиро дякую тим мешканцям, які вказують на подібні проблемні місця, надсилають мені фото й відео, звертаються через портал “Відкрите місто”. Природно, що все побачити і про все знати я не можу, тому така допомога містян неоціненна.

“Спілкування
з громадою — рушійна сила розвитку міста”

— Опитування соціологічної групи “Рейтинг” стверджує, що ви — найактивніший в країні мер-борець з корупцією і маєте найбільшу підтримку серед мешканців міста. Як сприйняли таку інформацію?
— Результати цього опитування дуже обнадіюють і мене, і нашу команду.  Нині аналізуємо кожен показник цих соціологічних висновків, щоб запланувати ще більш дієві кроки на цьому шляху. В цілому ж подібні висновки надихають, переконуючи, що ми обрали правильний та ефективний шлях для вдосконалення міської влади, так би мовити, в усіх її сегментах.
А щодо ідеології цієї роботи, то ми провели її з наголосом на викорінення будь-яких проявів корупції на міському рівні лише власними силами й методами, не чекаючи команд зверху та маючи у розпорядженні, на перший погляд, доволі обмежений інструментарій. Адже не секрет, що нам не підпорядковані ні суд, ні прокуратура, ні силові структури. Проте перевага в тому, що у нас є політична воля для наведення порядку в місті, насамперед у взаєминах міської влади й громади, яка в нас повірила на виборах. Ми максимально розширили можливості для спілкування з жителями міста. До прикладу, за три минулі місяці до нас тільки письмово звернулися понад вісім тисяч хмельничан, що вдвічі більше, ніж за відповідний період минулого року. Крім звернень особистого характеру, немало конструктивних пропозицій та ідей щодо розвитку міста. Особливо ефективними є прямі зустрічі з жителями мікрорайонів, окремими трудовими колективами, на що націлюю і своїх заступників. Це дає можливість тримати руку на пульсі життя обласного центру. Допомагають прямі контакти з людьми і при вирішенні кадрових питань, адже зміна керівників міських установ та комунальних підприємств для мене ніколи не була самоціллю, якщо людина належно виконувала свої службові обов’язки.
У згаданому рейтингу мене чи не найбільше тішить, що наше місто називається серед лідерів щодо відкритості міської влади перед громадою. А також те, що хмельничани найбільше в країні задоволені рівнем надання послуг у сферах освіти, культури й медицини, хоча добре усвідомлюю, як багато нам ще треба там зробити.
Розмовляли Ольга Саліпа,
Богдан Теленько
На фото: під час підписання меморандуму про співпрацю з мерією міста Руставі; Олександр Симчишин та його заступник Анатолій Нестерук оглядають прибирання прибережної території Південного Бугу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *