Соціум

Зелені насадження — невід’ємна деталь сучасного міста

Останніми роками Хмельницький розбудовується шаленими темпами: виростають житлові багатоповерхівки, торговельні центри, офіси…

Останніми роками Хмельницький розбудовується шаленими темпами: виростають житлові багатоповерхівки, торговельні центри, офіси… Словом, місто невпинно розвивається. Однак викликає занепокоєння, що зменшується площа зелених зон, які слугують місту легенями. На жаль, на карті Хмельницького все рідше з’являються нові парки та сквери. Навіть не всі прибудинкові території багатоповерхівок можуть похвалитися зеленими насадженнями, частіше — лише дитячими майданчиками в оточенні суцільного асфальту й бруківки.
“Коли з’являються новобудови в історичній частині міста, то дуже часто вирубуються дорослі дерева і це — неабиякий злочин. У так званих спальних районах зелених насаджень бракує, бо забудовники озелененням займатися не бажають. А житло бізнес-класу, яке вони декларують, має бути комфортним не тільки всередині, а й на подвір’ї. Інакше який же це бізнес-клас, якщо всю прибудинкову територію заасфальтовано, машини через брак місця для паркування стоять на газонах, а відчутного покращення життя немає?
На противагу нашим реаліям, за кордоном особливу увагу приділяють благоустрою, щоб новий будинок був не тільки зі зручними приміщеннями, а й мав свою рекреаційну зону, яка життєво необхідна. У нас же відбувається навпаки. Ось тому наш обласний центр з-понад 260-тисячним населенням уже сьогодні потребує додаткових 422 га зелених насаджень загального користування. Викликає неабияку стурбованість, що в такому порівняно молодому місті вже ближчим часом мешканці можуть відчувати дефіцит зелених насаджень: трави, кущів та дерев, а відтак і чистого повітря. Аби цього не трапилось, і влада, і громада мають спільно дбати, щоб на територіях, які забудовуються, були витримані всі  державні будівельні норми щодо обов’язкового озеленення”, — наголошує Володимир Швець, екс-депутат багатьох скликань Хмельницької міської ради. 
Він зазначив, що держбудівельні норми 360-92 “Планування і забудова міських і сільських поселень” зобов’язують забезпечити площу озелененої території житлового кварталу не менше 6 кв. м на одну людину, і це без урахування шкіл і дитячих садочків. Окрім того, при проектуванні й забудові слід передбачити розміщення не тільки ігрових майданчиків для дітей, а й для відпочинку дорослого населення, для занять фізкультурою, господарських цілей, стоянки автомобілів.
Громада міста вважала б цілком справедливим рішення влади, аби забудовники озеленювали прибудинкові території. А якщо вони вирубали певну кількість дерев для зведення новобудови (що є само по собі злочином), то мають висадити вдвічі більше. Таким чином можна уникнути дисбалансу в архітектурному і зеленому обличчі обласного центру.
Велику надію  хмельничани покладають на депутатів нинішнього скликання, аби ті не вносили зміни до генерального плану розвитку міста, які шкодили б його забудові, залишаючи для наступних поколінь природоохоронні зони.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК
На фото: біля новобудов на вулиці Зарічанській
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *