Соціум

Прикордонники учитимуть поліцейських

На базі Національної академії Державної прикордонної служби співробітники поліції проходитимуть навчальні курси з кримінального аналізу та аналізу ризиків.

На базі Національної академії Державної прикордонної служби співробітники поліції проходитимуть навчальні курси з кримінального аналізу та аналізу ризиків.

Заняття розпочалися 28 березня і триватимуть до 11 червня. За цей час 36 поліцейських  з усієї України навчаться не лише методам боротьби з транснаціональними злочинами, а й з прогнозування кримінальної ситуації. Навчання проводиться в рамках спільного з представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні проекту в сфері протидії злочинам із торгівлі людьми за стандартами Європейського Союзу.
За словами ректора академії Олега Шинкарука, такі явища, як незаконна міграція, торгівля людьми, контрабанда та інші, нині складають одну з найбільших суспільних небезпек не лише для України, а й світу. Ці злочини активно використовують міжнародні організовані злочинні угруповання на всій лінії державного кордону, зокрема й на адміністративній межі між Херсонською областю й анексованою територією Криму, на лінії розмежування між силами АТО й незаконними збройними формуваннями на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Видозмінюються тактика протиправних дій, злочинні схеми, технічне оснащення, сили та засоби. Відповідно протидія злочинній діяльності повинна бути адекватною. Інструментами, якi підвищать ефективність дій у сфері боротьби зі злочинністю, зокрема організованою, є кримінальний аналіз та аналіз ризиків.
“Робота з запровадження системи кримінального аналізу та аналізу ризиків розпочалася ще 10 років тому, в травні 2006 року за ініціативи Міжнародної організації з міграції. Нині в академії створено сучасну спеціалізовану навчально-матеріальну базу, є програмне забезпечення й література, проведено тренінги і курси з науково-педагогічним складом кафедр”, — запевнив ректор НАДПСУ.
Наразі в академії налагоджена співпраця з партнерами з ОБСЄ, місією Європейського Союзу та Федеральною поліцією Німеччини щодо вдосконалення механізмів міжвідомчої взаємодії і протидії транскордонній  злочинності, проводяться спільні розслідування та обмін інформацією. Накопичений досвід активно використовується в охороні державного кордону та в програмах підготовки персоналу Держприкордонслужби. За сприяння Євросоюзу та Міжнародної організації з міграції в Україні, Державного департаменту США 286 офіцерів ДПСУ пройшли навчання та підвищення кваліфікації з питань практичного впровадження і вдосконалення кримінального аналізу та аналізу ризиків. Вивчається  можливість підготовки на базі академії таких спеціалістів для підрозділів Служби безпеки України, а також реалізації можливості підготовки кримінальних аналітиків в рамках Організації за демократію та економічне співробітництво — для іноземних держав.
За словами в.о. начальника поліції Хмельниччини Миколи Семенишина, запровадження навчального курсу з кримінального аналізу й аналізу ризиків свідчить про реформування в Національній поліції та відновлення довіри народу до правоохоронців. Усі курсанти перейматимуть досвід міжнародної практики щодо боротьби з організованою злочинністю.
Як зауважив Олег Шинкарук: “Навчальний курс для співробітників Національної поліції в майбутньому стане надійним фундаментом для підготовки фахівців інших правоохоронних органів”.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *