Соціум

У студентській аудиторії говорили про сесії, творчість, війну…

“До нас завітала справжня легенда, наша випускниця Оксана Радушинська!” — так ректор Хмельницького інституту соціальних технологій університету “Україна” Михайло Чайковський розпочав зустріч письменниці, журналістки і волонтерки Оксани Радушинської зі студентами.

 

“До нас завітала справжня легенда, наша випускниця Оксана Радушинська!” — так ректор Хмельницького інституту соціальних технологій університету “Україна” Михайло Чайковський розпочав зустріч письменниці, журналістки і волонтерки Оксани Радушинської зі студентами.

У вщерть заповненій аудиторії  зібралися студенти різних факультетів і викладачі, серед яких і ті, хто свого часу навчав Оксану. 2008 року вона здобула в ХІСТ ступінь бакалавра з журналістики. Втім за кілька років вирішила продовжити навчання і натепер Оксана — магістрантка кафедри журналістики базової структури університету “Україна” в Києві.
Кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, переможниця престижних літературних конкурсів та премій, серед яких “Коронація слова”, “Благовіст”, премія ім. Дмитра Луценка “Осіннє золото”, “Жінка ІІІ тисячоліття”, Оксана Радушинська провадить активну соціальну, громадську діяльність попри те, що змушена послуговуватись інвалідним візком.
Під час зустрічі не обійшлося без спогадів про студентське життя. Пригадала Оксана, як під час першої сесії на першому ж іспиті з історії, котрий приймав ректор Михайло Чайковський, так перехвилювалася, що забула прізвище комуністичного вождя. Як результат — не найвищий бал за іспит. Гідно — по знаннях! І студентів, і викладачів, а особливо Михайла Євгеновича, потішили ці спогади, всі  посміялись і зійшлися, що історія — наука, яка вимагає конкретики.
Конкретними були надалі, упродовж години зустрічі, авторська поезія і розповідь про прозові книги. Особливо акцентували увагу на повісті “Метелики у крижаних панцирах”, яку професорсько-викладацький колектив університету “Україна” та його президент Петро Таланчук рекомендували до вивчення у школі з метою виховання толерантного ставлення до людей з інвалідністю в українському суспільстві.
До слова, цими днями почали надходити перші відповіді на звернення. Національна академія педагогічних наук України ініціюватиме включення повісті до переліку творів для позакласного читання в 7 класі на 2016/2017 навчальний рік. А чиновники з Міністерства освіти і науки обіцяють, що пропозицію “буде розглянуто та по можливості взято до уваги”. Оскільки нову редакцію навчальної програми з української літератури затверджено влітку 2015 року, то відповідну позицію буде відображено в методичних рекомендаціях МОН і НАПН України щодо вивчення предмета у 2016/2017 навчальному році.
Втім повернемося до навчальної аудиторії, де відбулася зустріч. “Спілкуючись зі студентами, розповіла про творчі конкурси, перемоги та поразки, — ділиться Оксана Радушинська. — А найголовніше — про висновки на шляху до них і згодом, після досягнення чергового життєвого Евересту. Авжеж, левову частку часу йшлося про АТО: про волонтерську діяльність творчої сотні “Рух до перемоги”, про враження від побаченого і відчутого — на фізичному та емоційному рівнях — у шпиталях і на війні. Дивилися фото і відео з наших поїздок на схід України, цікавилися ставленням місцевого населення до військових і волонтерів, міркували про відсутність “пророка у своїй Вітчизні” на прикладі покійного Кузьми, розмірковували про  страх, об’єктивність медіа, людські вчинки… Хтось зі студентів жваво реагував на слова, хтось перебував у своєму коконі буденщини, за котрий, сподіваюся, вдалося долинути хоча б відголоссю”.
Тема АТО актуальна для ХІСТ не лише в площині усвідомлення того, що в нашій країні відбуваються вікопомні події, до яких причетні всі — і ті, хто зі зброєю воюють на Донбасі, й навіть ті, хто з конспектами навчаються на парах. Натепер понад 30 студентів інституту соціальних технологій обрали шлях боротьби і перебувають в АТО. Проте навчання вони також не закидають. Професорсько-викладацький склад вишу перевів студентів-бійців на індивідуальний графік — складають іспити тоді, коли приїздять на ротацію чи відпустку, отримують пільги до 50% вартості навчання.
А наостанок домовилися про благодійно-волонтерську співпрацю між інститутом і творчою сотнею “Рух до перемоги”.
Сергій Грищук

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *