Соціум

Про люстрацію на Хмельниччині

“Як проходить люстрація на Хмельниччині: проблеми та шляхи вирішення” — за такою темою відбулася прес-конференція, котру організував обласний осередок ВГО Комітету виборців України. Участь у ній взяли експерти КВУ, представники обласної прокуратури, головних управлінь Державної фіскальної служби, Національної поліції в області та облдержадміністрації.

“Як проходить люстрація на Хмельниччині: проблеми та шляхи вирішення” — за такою темою відбулася прес-конференція, котру організував обласний осередок ВГО Комітету виборців України. Участь у ній взяли експерти КВУ, представники обласної прокуратури, головних управлінь Державної фіскальної служби, Національної поліції в області та облдержадміністрації.

Як зазначив голова обласного осередку КВУ Юрій Ануфрієв, станом на 19 лютого в Україні було люстровано 878 осіб, яким за результатом люстраційної процедури заборонено займати посади в органах державної влади протягом 5-10 років. Відповідно до Закону України “Про очищення влади” ще 145 тисяч посадовців пройшли або проходять перевірку разом із 55 тисячами претендентів на посаду в державній службі. На думку експертів КВУ, число 878 не відповідає очікуванням громадськості, адже, за даними досліджень, дев’ять із десяти громадян України вважають люстрацію необхідною з відповідними наслідками. Водночас у КВУ акцентують на тому, що ця процедура має відбуватися за нормами встановленого законодавства, виключаючи будь-які спроби помсти, кар’єрного суперництва чи особистої неприязні.
Серйозною проблемою у проведенні люстраційної процедури стають нині способи її уникнення: через прийняття судових ухвал, якою необґрунтовано забороняють звільнення чиновників, або завдяки статусу учасника АТО. Відтак досі триває робота над удосконаленням діючого законодавства про очищення влади. Зокрема, у Верховній Раді зареєстровано кілька відповідних законопроектів. На переконання Юрія Ануфрієва, головними критеріями люстраційної процедури мають бути вчинки посадових осіб у період президентства Януковича та Революції гідності. Натомість колишнє членство у КПРС чи зв’язки з КДБ не є актуальними.
Які дані зібрані осередком КВУ з офіційних джерел державних інституцій на Хмельниччині щодо люстраційної процедури? За словами Юрія Ануфрієва, на звернення осередку КВУ одразу відгукнулися правоохоронці з обласної прокуратури, Національної поліції та Державної фіскальної служби. Відкритими для громадськості є й їхні сайти, які містять необхідну інформацію. Єдиною структурою, яка повністю закрита, є Служба безпеки України.
У ході прес-конференції представники цих відкритих для громадськості відомств проінформували про особливості та результати люстраційного процесу. Так, за даними обласної прокуратури, торік були звільнені з посади  перший заступник і заступник прокурора області за наказом Генеральної прокуратури України “у зв’язку з припиненням діючого контракту”. Наразі відповідні перевірки пройшли всі працівники прокуратури, триває процедура лише щодо шести осіб, які прийняті на роботу недавно.
Щодо Національної поліції, то її створення відбулося після прийняття Закону “Про очищення влади”. Відтак триває процес атестації працівників, який враховує перевірки у складі ще підрозділу міліції минулого року. Тоді, за їхніми результатами, були звільнені 11 правоохоронців. Показово однак, що кадрова служба головного управління Національної поліції не має детальної інформації про результати атестаційної перевірки, лише висновки комісії. Через це її представники не змогли пояснити на запитання журналістів причини незатвердження на посаді колишнього начальника міського відділу міліції Валерія Онісьєва.
Схожа ситуація у головному управлінні Державної фіскальної служби: новий закон вийшов у період реформування колишньої податкової служби. Відповідні перевірки проходять і у новоствореному відомстві. Натомість у ході реформування структур ДФС області були скорочені до 30%, ще 100 працівників мають бути звільнені до кінця нинішнього року — через скорочення штатів бюджетної сфери.
Натомість представлена інформація  швидше збігалася з думкою експертів КВУ щодо кількості люстрованих чиновників 878. Очевидно, розмови саме про шляхи вирішення проблеми люстрації на Хмельниччині ще попереду.
Володимир РАЗУВАЄВ
Фото з архіву

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *