З часу аварії на Чорнобильській АЕС минуло майже 30 років. А ми ще й досі не можемо осягнути всіх масштабів того, що сталося. Пригадаємо, як у перші дні після вибуху реактора преса заговорила про те, що невеликі дози опромінення навіть корисні людині і, мовляв, до них можна звикнути. Та що преса, коли серед лікарів знайшлися горе-фахівці, які теж “співали” подібне! Сьогодні ж з упевненістю можемо стверджувати, що це абсурд.
З часу аварії на Чорнобильській АЕС минуло майже 30 років. А ми ще й досі не можемо осягнути всіх масштабів того, що сталося. Пригадаємо, як у перші дні після вибуху реактора преса заговорила про те, що невеликі дози опромінення навіть корисні людині і, мовляв, до них можна звикнути. Та що преса, коли серед лікарів знайшлися горе-фахівці, які теж “співали” подібне! Сьогодні ж з упевненістю можемо стверджувати, що це абсурд.
Хочемо того чи ні, а співіснувати в сусідстві з хімічними елементами з різним періодом розпаду нам доведеться десятиріччями. Тому ми повинні знати, як себе захистити. Знання — єдиний наш порятунок, причому вони мають бути достовірними, правдивими, без міфів і казок. Так, у перші роки після аварії ходили чутки, що вживання йоду захистить від радіації. Люди зі страху за власне здоров’я пили його прямо з пляшечок. Це призводило до опіків слизової оболонки порожнини рота й глотки. Страх, породжений незнанням, призвів до того, що люди перестали вживати молоко, молочні продукти, які насправді є головним джерелом кальцію, і цим поставили себе в умови кальцієвої недостатності. А в такому випадку, як з’ясувалось, організм легко засвоює активний стронцій.
А що ж допомагає протидіяти радіації? Альгінати або радіопротектори — речовини, що виводять радіонукліди з організму. Цьому процесу допоможуть вітаміни шляхом зміцнення імунної системи. Більшість із них доступні разом із їжею, наприклад, дуже корисною у боротьбі з нуклідами є свіжа зелень. Радіопротектори — вітаміни різних груп, зокрема пептини, янтарна кислота, каротин, посилюють стійкість організму. Тому варто взяти собі за правило, щоб вітаміни у свіжому вигляді постійно були у меню.
Не можна оминути і той факт, що після Чорнобильської аварії зросло споживання алкоголю. Це обумовлено чутками, нібито етиловий спирт захищає від дії радіації. Це і так і ні. Справді, спирт збільшує стійкість до радіації, але водночас руйнує молекули вітамінів, які самі є радіопротекторами. Отже, користь спирту менша за його шкоду, про що свідчить моніторинг захворювання на рак порожнини рота й глотки.
Аналіз основних показників злоякісних новоутворень області засвідчує тенденцію до їх зростання. Загалом на обліку із захворюванням на рак порожнини рота налічується 284 особи, з них 140 живуть п’ять і більше років. Найвищі рівні захворюваності зареєстровано у Віньковецькому, Теофіпольському і Старосинявському районах.
Основний шлях боротьби з онкологічними захворюваннями — якнайшвидше діагностування. Адже на першій-другій стадіях ймовірність одужання досить висока.
Усе далі в часі від нас Чорнобильська аварія, проте її відлуння й досі відчутне: виявляються все нові та нові проблеми, подекуди найнесподіваніші і стосуються вони різних галузей знань — медицини, радіології тощо.
Сподіватися, що число цих проблем раптом різко зменшиться, не доводиться, швидше, навпаки… Тому й мовчати про це не можна.
Анатолій Велєв, лікар хірургічного відділення пухлини голови та шиї Хмельницького онкодиспансеру