Соціум

Український маестро на німецькому фестивалі

Упродовж десяти днів у Німеччині диригував 14 концертів заслужений артист України Сергій Рабійчук.

Упродовж десяти днів у Німеччині диригував 14 концертів заслужений артист України Сергій Рабійчук.

Понад 15 років у Німеччині відбувається щорічний фестиваль “Musikparade”, до участі в якому запрошуються  духові оркестри, здебільшого військові, з різних країн Європи та світу. Запрошення на участь у фестивалі отримав і заслужений артист України Сергій Рабійчук. Наш маестро здійснював аранжування окремих творів, а у фіналі концерту диригував низку номерів за участю всіх оркестрів, зокрема з Китаю, Болгарії, Білорусі, Польщі, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Шотландії, Великобританії. Зважаючи на те, що в кожному колективі від 35 до 60 музикантів, кількість учасників зведеного оркестру просто вражаюча! Не менш вражаюча і кількість глядачів — до 80 тисяч!
“Скажімо, у Кьольні було 11 тисяч глядачів, — ділиться пан Сергій, — у Дрездені мали два виступи і приблизно таку ж кількість глядачів”.
В Україні такий аншлаг можуть забезпечити рок- чи поп-“зірки” і, на жаль, аж ніяк не духові оркестри. “У Німеччині полюбляють духову музику, військову, марші”, —   каже Сергій Рабійчук. Під орудою нашого диригента оркестри виконували попурі на теми Удо Юргенса та Джеймса Ласта, традиційні шотландські мелодії, зокрема на слова Роберта Бьорнса, один із номерів звучав із солістом — переможцем німецького проекту-аналогу нашого “Голосу країни” Карлом Елісом, грали Штрауса і як же у Німеччині без німецького маршу? Примітно, організатори фестивалю “Musikparade” здебільшого запрошують головним диригентом маестро з України. От і нашого Сергія Рабійчука на диригентському містку змінив чернігівчанин Микола Смаль.
А щодо подальших планів пана Сергія — нові програми з симфонічним оркестром обласної філармонії і, звичайно, нові фестивалі.
Оксана Радушинська
Фото з архіву Сергія Рабійчука

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *