Соціум

Печінку треба берегти

Як відомо, печінка в організмі людини виробляє жовч, бере участь в обміні речовин, виконує інші важливі захисні та видільні функції. Що робити, аби зберегти цей важливий орган здоровим? За порадою ми звернулися до хірурга-онколога, заступника головного лікаря онкодиспансеру з медичних питань, заслуженого лікаря України Миколи Таболи.

Як відомо, печінка в організмі людини виробляє жовч, бере участь в обміні речовин, виконує інші важливі захисні та видільні функції. Що робити, аби зберегти цей важливий орган здоровим? За порадою ми звернулися до хірурга-онколога, заступника головного лікаря онкодиспансеру з медичних питань, заслуженого лікаря України Миколи Таболи.

— Миколо Михайловичу, людина може жити без однієї нирки, без підшлункової залози чи селезінки, а от без печінки — ні. Як подбати про її здоров’я?
— Хоча печінку повністю видаляти не можна, у неї є характерна особливість — величезні можливості для відновлення. На це не здатен жоден інший орган. Пам’ятаю, років 35 тому жоден хірург узагалі не брався оперувати печінку. Багато з них вважали, що це неможливо, бо орган непарний і надто складний для оперативного втручання. Адже при ушкодженні печінки скальпелем виникає кровотеча, яку дуже важко зупинити. Проте завдяки зусиллям багатьох поколінь хірургів і таке втручання, зрештою, стало можливе.
Ця галузь хірургії розвивається нині досить швидко. Серед сучасних технологій, наприклад, використання водоструменевого скальпеля, що дає змогу оперувати без великої крововтрати. Хворі набагато легше переносять такі операції.
— Розкажіть, будь ласка, як проводиться оперативне хірургічне втручання на печінці.
— Майже 20 років я оперую цей орган. Інколи доводиться це робити одному й тому ж хворому по кілька разів. Особливо тоді, коли в печінці з’являються так звані колоритальні метастази, які призводять до виникнення метастатичної пухлини. І тут головне — не запізнитись. Мені довелося багатьом видаляти по 50-60 відсотків печінки. Ці люди живуть і досі, дай, Боже, їм здоров’я! Одному чоловікові вирізав 65 відсотків цього органу і, що ви думаєте, через два роки при ультразвуковому обстеженні з’ясувалося, що печінка відновилася: знову досягла нормальних розмірів та маси.
— Як слідкувати за станом печінки?
— Дбати про своє здоров’я треба завжди. Особливо про печінку, адже це велика біохімічна лабораторія. Тут накопичується багато шлаків — відходів харчування, дихання, обміну речовин тощо. Печінка — багатошаровий складний фільтр, який успішно справляється з їх виведенням.
Якщо ж маєте проблеми з печінкою, головне — своєчасне встановлення діагнозу. Для цього необхідні УЗД та комп’ютерна діагностика черевної порожнини. А ще здати біохімічні аналізи. Відтак лікар знатиме, що робити.
— З чим печінка впоратися не в змозі?
— З радіацією, шкідливою токсичною їжею. Печінку катастрофічно садять високотоксичні гербіциди, які застосовуються в сільському господарстві. Для цього органу особливо небезпечна отрута в овочах, вирощених за умов надмірного внесення добрив. Що ж до шкідливих звичок, то надмірне вживання алкоголю призводить до цирозу.
— Дякую за розмову.
Розмовляв Валерій Марценюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *