Соціум

Коли “біла кров” стає “білою отрутою”

 

У не зовсім ще давні часи в усіх школах України обов’язковим раціоном кожної дитини була склянка молока. Робітники, які працювали на шкідливому виробництві, також забезпечувалися молоком. Це було обов’язковою умовою на таких підприємствах, як “Новатор”, “Катіон”, “Темп”, “Нева”, трансформаторний завод, хімзавод та деякі інші. Більше того, з давніх-давен у народі вважалося, що якщо у хаті є молоко, голоду ця родина не знатиме. Лікарі-педіатри наполягають, щоб кожна дитина у перший рік свого життя споживала до літра молочної продукції, як запоруки її здоров’я та нормального розвитку. Все це не є дивним, адже найціннішим харчовим продуктом є саме молоко. Лише воно містить у своєму складі такі необхідні для людського організму білки, жири, вуглеводи, амінокислоти, мікроелементи, вітаміни. Молоко рятує від отруєння, його регулярне споживання оберігає від інфарктів та інсультів, хвороб кісток. Недарма медики в усьому світі називають його “білою кров’ю”.

Про корисні властивості молокопродуктів і водночас сучасні негативні тенденції, які спостерігаються в їх виробництві, йшлося на засіданні прес-клубу, в якому взяли участь фахівці з нашої області та Києва.

 

У не зовсім ще давні часи в усіх школах України обов’язковим раціоном кожної дитини була склянка молока. Робітники, які працювали на шкідливому виробництві, також забезпечувалися молоком. Це було обов’язковою умовою на таких підприємствах, як “Новатор”, “Катіон”, “Темп”, “Нева”, трансформаторний завод, хімзавод та деякі інші. Більше того, з давніх-давен у народі вважалося, що якщо у хаті є молоко, голоду ця родина не знатиме. Лікарі-педіатри наполягають, щоб кожна дитина у перший рік свого життя споживала до літра молочної продукції, як запоруки її здоров’я та нормального розвитку. Все це не є дивним, адже найціннішим харчовим продуктом є саме молоко. Лише воно містить у своєму складі такі необхідні для людського організму білки, жири, вуглеводи, амінокислоти, мікроелементи, вітаміни. Молоко рятує від отруєння, його регулярне споживання оберігає від інфарктів та інсультів, хвороб кісток. Недарма медики в усьому світі називають його “білою кров’ю”.

Про корисні властивості молокопродуктів і водночас сучасні негативні тенденції, які спостерігаються в їх

Інший приклад з досліджень Інституту споживчих експертиз: щоб “згущенка” і сухе молоко були якомога білішими, нечесні виробники додають так званий “харчовий додаток, фарбник-відбілювач” Е171 — діоксид титану. Він є основним компонентом відомої фарби “білила” і застосовується також у виробництві лаків, пластмас, паперу, клею для шпалер. Лише в Україні, Росії та деяких країнах так званого “третього світу” діоксид титану легально додають у харчові продукти. До речі, “сирна війна” між Україною та Росією виникла саме через наявність шкідливих додатків та пальмової олії у тверді сири деяких вітчизняних виробників.

Фахівці Інституту споживчих експертиз попереджають про небезпеку сісти на “голку” пальмової олії, оскільки її використання підсилює смак продукту і змушує вживати його знову і знову. Саме на цьому принципі побудовані підприємства швидкого харчування, купується на це і торговельна мережа. Для продавців, наприклад, молочної продукції важливим є довгий термін її зберігання. Саме для цього виробники додають до її вмісту спеціальні добавки, які часто є шкідливими для здоров’я. Або така продукція є звичайним фальсифікатом. Найчастіше фальсифікації піддаються “згущенка”, сир, сметана, масло. Лише віднедавна в Україні обов’язковим для виробника стало розмежування натурального продукту від подібного до нього: сир і “сирний продукт”, сметана і “сметанка”, масло і “спред” тощо.

Щодо згущеного молока, то, за висновками експертів з центру “Тест”, з 12 досліджених вітчизняних марок вісім виявилися зі шкідливими замінниками молочного жиру, цукрозамінниками та з діоксидом титану. На жаль, цих проблем не уникнула і продукція марки “Городоцький МКК”.

Прикро, але в Україні харчовий барвник Е171 вважається “абсолютно нешкідливим для людини” серед виробників молокопродуктів. Тим часом у Євросоюзі його використання в харчовій промисловості суворо заборонене. У зв’язку з цим постає закономірне питання щодо вітчизняних стандартів у харчовій промисловості. Свого часу, відмовившись від ГОСТів СРСР, Україна значно полегшила і спростила вимоги до своїх виробників, хоча навіть незрівнянно суворіші радянські державні стандарти не в усьому відповідають сучасним стандартам США та Європи. Певні зрушення щодо цього, до яких вдається Україна, можна лише вітати, але якщо ми хочемо належним чином дбати про власне здоров’я, фахівці радять уважно ставитися до продуктів, які купуємо. Насамперед, необхідно поцікавитися терміном їх безпечного зберігання. Надзвичайно важливим є знання класифікації штучних харчових добавок. На жаль, їх дуже багато і зрозумілі вони певною мірою тільки спеціалістам. Отож сміливо можна купувати лише ті продукти, етикетка яких не містить позначок Е з цифрами. Щоправда, таких продуктів у нашій торгівлі майже немає. Відтак варто запам’ятати найзагрозливіші індекси. Наприклад, провокують виникнення злоякісних пухлин Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330, Е447. Викликають захворювання шлунково-кишкового тракту Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466. Злісні алергени — Е230-232, Е239, Е311-313. Викликають хвороби печінки та нирок: Е171-173, Е32-322. Такі дані учасникам засідання прес-клубу розповсюдив Інститут споживчих експертиз.

На завершення інформація до відома, але не реклама. За словами Лариси Третяк, міська дитяча лікарня закуповує для молочної кухні продукцію Деражнянського молокозаводу.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *