Про користь, лікувальні властивості та заворожуючий солодко-терпкий смак гречаного, липового, акацієвого… меду говорити зайве. Адже вони доведені часом, наукою, народною медициною, а смак перевірений любов’ю ласунів усього світу.
Про користь, лікувальні властивості та заворожуючий солодко-терпкий смак гречаного, липового, акацієвого… меду говорити зайве. Адже вони доведені часом, наукою, народною медициною, а смак перевірений любов’ю ласунів усього світу.
День пасічника, як професійне свято бджолярів, в Україні почали відзначати з 1997 року. Він встановлений Указом Президента і святкується щорічно 19 серпня. Люди, які найближче спілкуються з одними з найпрацьовитіших комах на землі, такі ж трудящі, як і їх підопічні. Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду — українська. На пасіках країни сьогодні поряд з людьми трудиться до п’яти мільйонів бджолиних сімей.
Бути пасічником — означає дуже любити свою справу, адже працювати з бджілками з примусу не будеш, тут слід усю душу віддавати крилатим трудівницям. Одним із таких пасічників, чиє серце подароване медовій справі, є і Микола Пробитюк (на фото). “Проскурів” уже писав про його спільну з дружиною Вірою пасіку, де вони не лише качають мед, а й активно займаються апітерапією — лікуванням людей бджолиними продуктами.
Цього ж дня, 19 серпня, православні відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучним спасом. За традицією, цього дня в церквах освячують яблука та мед. А пасічники освячують і вулики, перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.
Фото Перта РАДУШИНСЬКОГО