Соціум

Футбольний клуб “Динамо” доживає віку, або Хто кинув напризволяще команду з півстолітньою історією

Бути чи не бути єдиному в місті та області професійному футбольному клубу “Динамо” вже може стати питанням не риторичним. Ні для кого не секрет, що останні роки команда, через фінансову скруту, не жила, а доживала. Тепер же, як ніколи, її кінець справді близький. І врятувати клуб із цієї безвиході зможуть лише гроші.

Бути чи не бути єдиному в місті та області професійному футбольному клубу “Динамо” вже може стати питанням не риторичним. Ні для кого не секрет, що останні роки команда, через фінансову скруту, не жила, а доживала. Тепер же, як ніколи, її кінець справді близький. І врятувати клуб із цієї безвиході зможуть лише гроші.

Нелегкі часи для “Динамо” почалися тоді, коли місто в кілька разів урізало його фінансування. З укороченим бюджетом команда серйозно вибилася зі строю, але все ж намагалася самотужки боротися з негараздами. Пригадаймо хоча б минуле зимове міжсезоння. Тоді мало хто вірив, що клуб через безгрошів’я не піде на дно. Утриматися на плаву вдалося, але для цього керівництво було змушене залізти в немаленькі борги. “600 тисяч гривень позичив у своїх знайомих москвичів. Їх витратили на зарплати, збори, харчування, сплату внесків у Професійну футбольну лігу, пальне тощо. Ще 260 тисяч гривень нам виділили з міського бюджету та 100 тисяч додали з обласного. Ось на ці гроші ми ледве зводили кінці з кінцями цього року. Тоді як для нормальної роботи клубу у другій лізі в сезон потрібно три-чотири мільйони”, — каже президент клубу Валерій Крохан.

Наразі ж головна проблема “Динамо” — пройти атестацію. Клуб перевірятимуть за багатьма показниками, головний з яких — фінансовий. “Якщо ми не проведемо через документи фонд заробітної плати хоча б за останніх два місяці, нас позбавлять ліцензії. На це потрібно 150 тисяч гривень. До кінця року ще маємо заплатити 90 тисяч внесок у ПФЛ”, — розповідає про скруту Валерій Миколайович.

На наступний рік у міській казні на потреби клубу пообіцяли закласти 800 тисяч гривень та ще один мільйон — у бюджеті області. Але не відомо, коли ці гроші будуть і чи будуть взагалі. Та й з них платити зарплату спортсменам клуб не має права. Тому команда разом із обласною федерацією футболу знову звертається за допомогою до підприємців, бізнесменів та небайдужих до футбольної гри, аби вони об’єднали свої фінансові сили, кинувши рятувальне коло.

“Якщо не знайдемо гроші, то мусимо попрощатися з командою майстрів. Без професійних клубів залишилися Рівне, Тернопіль, Івано-Франківськ. Зараз вони роблять спроби повернути собі цей статус, але безрезультатно. Ця процедура дуже дорога і довготривала”, — резюмує президент обласної федерації футболу Ігор Хіблін.

Аби хмельницький клуб не пішов слідами згаданих міст, потрібно консолідуватися. Було б ідеально створити акціонерне товариство. Тоді процедура вкладення приватних коштів відбувалася прозоро і бізнесмени, які погодилися спонсорувати “Динамо”, самі б контролювали всі витрати. Але разом із тим ні місто, ні область не мають права ігнорувати крик команди про допомогу. Втратити клуб, який має півсотлітню історію, означає відкинути розвиток футболу в регіоні на кілька десятків років назад.

Рахунок:
ТОВ ПФК “Динамо”
р/р 26009017015189
МФО 315609

ВАТ “Державний експертно-імпортний банк” м. Хмельницький, код 36325973

Ольга Цимбалюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *