Соціум

Де “кують” справжніх українців?

Нація починається з колиски, тому ще з дитинства потрібно виховувати дітей у патріотичному дусі, розвивати їхні таланти, вміння, ерудицію. Ці обов’язки лежать на плечах батьків, держави. Виховати молоде покоління справжніх українців, дати молоді путівку в життя — завдання Хмельницького центру національного виховання молоді. Про його діяльність наша розмова з директором центру Валентиною Рогатюк.

Нація починається з колиски, тому ще з дитинства потрібно виховувати дітей у патріотичному дусі, розвивати їхні таланти, вміння, ерудицію. Ці обов’язки лежать на плечах батьків, держави. Виховати молоде покоління справжніх українців, дати молоді путівку в життя — завдання Хмельницького центру національного виховання молоді. Про його діяльність наша розмова з директором центру Валентиною Рогатюк.

— Пані Валентино, розкажіть про принципи роботи центру.
— Зорієнтуватися у сучасному світі, бути затребуваним і корисним нині важко навіть дорослій людині, що вже казати про молодь? Тож завданням нашого центру є підготовка дитини до дорослого життя, розвиток особистості. Ми прагнемо виховувати дітей у кращих національних традиціях.

Нині у нашому центрі займаються майже 400 осіб, серед них — діти від двох років та молодь до 25 років.

— Які напрямки роботи вашого центру?
— Їх 19, тому кожна дитина у нас може знайти собі заняття за власними інтересами. У нас діти можуть навчитися бойовим мистецтвам, фітнесу, народного, бального та сучасного танців, декоративно-прикладного мистецтва, малювання, театральної майстерності, іноземних мов, вони займаються в екологічному клубі “Природа і ми”, клубі “Закон і порядок”.

— Нині у місті є чимало курсів вивчення іноземних мов, чим їхні умови навчання відрізняються від ваших?
— Навчаємо дітей індивідуально і в групах. Вартість навчання, порівняно з існуючими у місті курсами іноземних мов, — помірна. Наші викладачі — кваліфіковані педагоги, які вміють знайти підхід до кожного.

— У центрі платні лише уроки іноземної?
— Ні, у нас є ще платні гуртки, секції, ціна навчання на яких від 80 до 200 гривень, це залежить від кількості дітей у групі тощо. Чимало у нас і безкоштовних занять, до того ж діти, які навчаються успішно, можуть бути переведені з платного навчання на безкоштовне.

— Вихованців вашого центру, особливо членів хореографічних гуртків, знає не тільки наше місто. Ким особливо пишаєтеся?
— Усіма, адже вони не тільки є постійними учасниками різних культурних заходів у нашому місті, але й призерами всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Так, півтора місяця тому кращими на Всеукраїнському хореографічному фестивалі “Верховиця — степова криниця” став наш аматорський колектив народного танцю “Гонта” під керівництвом колишнього члена колективу Руслана Ремішевського. Фестиваль проходив у Каховці, у ньому взяли участь 24 танцювальні колективи зі всієї України.

Пишаємося ми і зразковим ансамблем танцю “Калина” під керівництвом стипендіатки міської ради Інни Карачковської, тут навчаються діти від 5 до 16 років, а також ансамблем сучасного бального танцю “Акцент”, яким керує професіонал Дмитро Гулеватий.

Активно працює і творчий колектив молодіжного театру “Токос” під керівництвом Надії Топольницької, без якого теж не обходиться жоден організований у центрі захід, це молодь, яка і співає, і танцює… — все, що повинен уміти артист.

— Виховуєте ви і юних художників. Де можна побачити їхню творчість?
— Естетичне виховання теж дуже важливе, з раннього віку дитина повинна розуміти прекрасне, творити його. Для цього у нас є гуртки декоративно-прикладного мистецтва. Виставку дитячих робіт, майстерності яких інколи й сама дивуюся, можна побачити у фойє нашого центру, там вона діє постійно.

— З якими освітньо-культурними закладами міста співпрацюєте?
— Певно, з усіма, обмінюємося досвідом, разом готуємося до різних культурних заходів, благодійних концертів.

— Центр підпорядкований міській раді, її підтримку відчуваєте?
— Так, звичайно, нині багато уваги приділяється матеріальній підтримці колективів центру, зокрема виділяються кошти на оновлення сценічних костюмів для дітей тощо. Нещодавно спільними зусиллями з міською радою ми замінили вікна у приміщенні центру. Звичайно, є ще над чим працювати, ще багато чого хотілося б покращити, але все це — справа часу, сподіваємося, найближчого.

— Поділіться творчими планами.
— Напередодні зимових свят робота у закладі кипить. Ми вже готуємося до Дня святого Миколая, новорічних ранків. Розпочинається також “Фабрика Діда Мороза”: вихованці центру окремими групами виготовлятимуть новорічні прикраси для головної ялинки міста. Керівником цього проекту стала Оксана Мергут.
Для нас зима — період активної і плідної роботи.

— Дякую за розмову.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *