Соціум

Іван Гуцул: “Треба довіряти медицині”

Наближення зими зазвичай означає спалахи гострих респіраторних захворювань (ГРЗ), грипу та інших небажаних для здоров’я людини “гостей”. Особливо це стосується дітей, а відтак і їхніх батьків — з хвилюваннями і турботами. Що треба знати і як правильно поводитися в цей період? Про це наша розмова з головним лікарем міської дитячої лікарні Іваном Гуцулом.

Наближення зими зазвичай означає спалахи гострих респіраторних захворювань (ГРЗ), грипу та інших небажаних для здоров’я людини “гостей”. Особливо це стосується дітей, а відтак і їхніх батьків — з хвилюваннями і турботами. Що треба знати і як правильно поводитися в цей період? Про це наша розмова з головним лікарем міської дитячої лікарні Іваном Гуцулом.

— Іване Володимировичу, знову чекаємо наступу вже звичних і нових інфекцій?
— Так, треба готуватися до поширення ГРЗ і грипу, чергового циклу кору та інших інфекційних хвороб. Батькам необхідно ретельно слідкувати за станом здоров’я як своїх дітей, так і за власним самопочуттям. Чим раніше відчути якісь негаразди, найперші симптоми, тим швидше і легше можна перенести можливу хворобу. Але за обов’язкової умови своєчасного звертання до лікаря. Самолікування може лише ускладнити ситуацію. Отож найкращою і найнадійнішою профілактикою захворювання є вакцинація. Треба знати, що після 18 років у людини слабшає імунітет і щеплення робити просто бажано. А от для дитини це обов’язкова річ.

— Але ж останнім часом у суспільстві поширилась недовіра до вакцин, людей лякають випадки небезпечних наслідків щеплення…
— Насамперед хочу сказати, що навколо цієї штучної проблеми нині багато спекуляцій, домислів і брехні. Насправді цієї проблеми не існує, адже жоден випадок щодо негативних наслідків щеплення — через неякісну вакцину, помилки медиків чи ще чогось — не був підтверджений. Контроль за вакцинами здійснюється найсуворіший і на всіх рівнях. Новий наказ Міністерства охорони здоров’я детально розтлумачує всі можливі ускладнення після будь-яких щеплень, вони добре відомі лікарям і передбачені. Інша річ, коли щеплення відбувається в інкубаційний період захворювання дитини на якусь інфекцію, ось тоді й можуть виникнути додаткові ускладнення. А це найчастіше залежить від того, наскільки батьки уважно ставляться до здоров’я своїх дітей. Довіряти треба лікарям, а не неперевіреним, гучним “жахам” у деяких ЗМІ або чуткам від “спеціалістів”. На жаль, усвідомлення проблеми проявляється у нас лише тоді, коли вже прийшла біда: епідемія чи взагалі пандемія. Це проблема нашої ментальності. Змінити її може широка просвітницька, інформаційно-роз’яснювальна робота на всіх рівнях.

— Яка ситуація нині в місті з вакцинами?
— Дякувати, мабуть, Богу, що нарешті період їхнього дефіциту вже позаду. А на початку року з цим були великі проблеми, які від нас не залежали. Нині надійшли і надходять вакцини проти туберкульозу, дифтерії, кашлюка, поліомієліту та інших хвороб. В усіх медичних закладах діють спеціально обладнані кабінети для вакцинації, медперсонал має достатню кваліфікацію та необхідний досвід. Сьогодні вже зроблені до 40 тисяч вакцинацій проти туберкульозу і понад 20 тисяч проти керованих інфекцій. Ця робота триває.

— Чи є ускладнення в проведенні щеплень з батьками дітей?
— На жаль, є. Якщо раніше, у радянські часи, щеплення робилося в обов’язковому порядку без погодження з батьками, то нині згода батьків є обов’язковою. А вони нерідко своїм правом на відмову від щеплення користуються, ставлячи під загрозу здоров’я та життя своїх дітей. З такими відмовниками доводиться проводити спеціальні бесіди, наполегливо розтлумачувати необхідність вакцинації. Тут якраз відчуваються і недостатня обізнаність людей, і негативи деяких публікацій у ЗМІ. Отож, користуючись нагодою, хочу звернутися до батьків свідомо ставитися до колосальної роботи наших лікарів, поважаючи їхню сумлінність, і допомагати їм захищати здоров’я своїх дітей.

Підготував Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *