Соціум

“Створення регіональної системи медичного обслуговування хворих на ВІЛ/СНІД є нині головним завданням”

Нині ВІЛ/СНІД є однією з найстрашніших невиліковних хвороб, яка охопила весь світ. Україна у статистичних рейтингах посідає перші місця за рівнем поширеності та смертності від цієї недуги. Хворі на СНІД потребують дороговартісного лікування, а ще — розуміння й толерантності суспільства. Наша розмова з головним лікарем Хмельницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олександром Касяндруком.

Нині ВІЛ/СНІД є однією з найстрашніших невиліковних хвороб, яка охопила весь світ. Україна у статистичних рейтингах посідає перші місця за рівнем поширеності та смертності від цієї недуги. Хворі на СНІД потребують дороговартісного лікування, а ще — розуміння й толерантності суспільства. Наша розмова з головним лікарем Хмельницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Олександром Касяндруком.

— Олександре Петровичу, розкажіть, яка нині ситуація з захворюваністю на ВІЛ/СНІД в Україні та Хмельниччині зокрема.
— В Україні епідемія СНІДу спостерігається з 1997 року. Від початку цього року в нашій країні було виявлено понад 181 тисячу осіб з діагнозом ВІЛ та понад 37 тисяч хворих на СНІД. Від цієї важкої недуги померли вже понад 20 тисяч українців. Хочу з сумом наголосити: за результатами досліджень, проведених міжнародними організаціями Юнейдс та Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, на початку 2011 року Україна займала перше місце серед країн пострадянського простору за поширеністю ВІЛ/СНІДу серед населення віком від 15 до 49 років. Епідемія у нас шириться вже навіть сільськими місцевостями.
У нашій області нараховується понад три тисячі хворих на ВІЛ/СНІД, зокрема 422 дитини, у 668 осіб лікарі діагностували СНІД, з них 48 дітей. Від цієї страшної недуги померли 376 осіб, зокрема зафіксовано сім випадків дитячої смертності.
Від початку року лікарі діагностували ВІЛ у 248 осіб, серед яких 66 випадків у дітей. Медики поставили 140 діагнозів СНІД, зокрема чотирьом дітям. Протягом року померло 50 інфікованих подолян, з них двоє — діти.
На жаль, наразі фіксується зростання кількості інфікованих серед вагітних. У минулому році 60 ВІЛ-інфікованих матерів народили дітей, цьогоріч уже 66 матусь народили і ще 20 вагітні.

— Чи реально нині подолати епідемію в області?
— Наразі головним завданням на шляху подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в області є створення нормальних умов для обстеження та надання необхідної медичної допомоги у всіх районних центрах, зокрема у тих, де кількість інфікованих є найбільшою: у Шепетівці, Славуті, Кам’янці-По-дільському, Дунаївцях, Деражні.

— Хто хворіє на СНІД?
— Переважно люди працездатного віку, а домінуючою причиною поширення ВІЛ-інфекції є незахищені статеві стосунки.

— Де та як можна пройти тест на ВІЛ/СНІД?
— Процедура перевірки безкоштовна. Цей тест можна зробити практично у будь-якому лікувальному закладі краю. Влада зацікавлена у тому, щоб знати об’єктивну картину захворюваності на ВІЛ/СНІД, тож уже десять років поспіль у нашій області діє програма тестування.

— Яка нині ситуація із забезпеченням лікарськими засобами ВІЛ-інфікованих?
— Частину медпрепаратів ми отримуємо як гуманітарну допомогу від міжнародної організації Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, але в основному ліки закуповуються за рахунок держбюджету.
Нещодавно були перебої із постачанням лікарських засобів, але пацієнти цього не відчули, оскільки нам вдалось підстрахуватися ліками з Глобального фонду. Через проблеми із тендерною закупівлею ліків були перебої й з тестовими системами для виявлення ВІЛ/СНІДу у вагітних та донорів. Спільними зусиллями вдалося вирішити й цю проблему.
Наразі ми повністю забезпечені всіма необхідними лікарськими засобами. Протитуберкульозні препарати маємо у повному обсязі, як і антибіотики та знеболюючі засоби вітчизняного виробництва, а от з дорогими препаратами іноземного виробництва є певні труднощі, хоча на наступний рік маємо домовленості із Глобальним фондом щодо поставок цих препаратів, адже деякі з них не мають українських аналогів.

— Скільки коштує один день лікування антиретровірусною терапією?
— Все залежить від стану хворого, адже випадки бувають різні: хтось приймає звичайні антиретровірусні препарати, а комусь необхідні дорогі закордонні ліки, бо хвороба може перейти до стадії, коли вірус стає стійким до ліків, виробляючи імунітет.
На один день для лікування хворого препаратами антиретровірусної серії необхідно 18-22 гривні. Нині майже 300 подолян проходять антиретровірусну терапію, серед яких 48 дітей, усі вони повністю забезпечені необхідними лікарськими засобами.

— Розкажіть про роботу центру.
— До складу обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом входять поліклініка, стаціонарне відділення та лабораторія. У нас працює висококваліфікований медичний персонал, прийом проводять лікарі-інфекціоністи, гінеколог, педіатр, фтизіатр, офтальмолог, невролог, реаніматолог та хірург. Маємо стаціонар на 30 ліжок, але, на жаль, цього не достатньо, адже хворих багато, а наші можливості обмежені.
Спеціалісти лабораторії щоденно приймають забори крові та здійснюють лабораторні дослідження щодо виявлення ВІЛ/СНІДу. До нас на обстеження приходять люди за направленням, обстежуються задля отримання потрібних довідок, здають тести й ті, хто просто бажає перевірити свій стан здоров’я. Обов’язковим цей тест є для солдатів-строковиків, для тих, хто бажає служити у силових структурах, а також для тих, хто більше, ніж на три місяці, або на постійне проживання виїздить за кордон.

— Яка ймовірність хибного результату тесту?
— Ми тестуємо пацієнтів за двома напрямками: на імуноферментному аналізаторі та швидким тестом. Приблизно у 98 випадках тести дають правильні покази. Хибно-позитивна похибка аналізу може бути при обстеженні вагітних, але це трапляється рідко, ще рідше у людей, які ведуть звичайний спосіб життя.

— Чи плануєте якісь акції до Дня боротьби зі СНІДом?
— Звичайно. Як завжди, проведемо різноманітні семінари, “круглі столи”, тематичні конкурси дитячих малюнків. Студенти-волонтери із Хмельницького національного університету, університету управління та права, гуманітарно-педагогічної академії та політехнічного коледжу проведуть у своїх навчальних закладах акції з метою закликати студентів пройти тест на СНІД.
Нині для нас головне — донести до молоді інформацію про ВІЛ/СНІД, про шляхи інфікування та важливість лікування цієї страшної недуги.

— Дякую за розмову.

Розмовляла Ганна Пасічник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *