Соціум

Про профілактику злоякісних новоутворень

У попередніх номерах “Проскурова” ми вже інформували про такі фактори ризику злоякісних новоутворень, як паління та алкоголь. Сьогодні поговоримо про інші фактори, зокрема про ожиріння.

У попередніх номерах “Проскурова” ми вже інформували про такі фактори ризику злоякісних новоутворень, як паління та алкоголь. Сьогодні поговоримо про інші фактори, зокрема про ожиріння.

Харчування є дуже важливою фізіологічною потребою організму. Але їжа, яку ми вживаємо, може стати для людини і отрутою, і ліками. Людство знає про це з давніх часів. “Людина є тим, що вона їсть”, — казав ще у давні часи Піфагор.
Надмірна вага підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету і раку. Лікарі недарма кажуть: якщо ти маєш зайву вагу, то ти вже нездоровий.

Наукою доведено, що ожиріння є причиною 11% раку товстої кишки, 9% — раку молочної залози, 39% — раку ендометрія, 37% — раку кардіального відділу стравоходу, 25% — раку нирок і 24% — раку жовчного міхура.

Спеціалісти Всесвітньої організації з дослідження раку стверджують: в онкології було б менше на чотири мільйони пацієнтів за рік, якщо б люди, котрі належать до групи ризику, правильно харчувалися.

Стан здоров’я людини багато в чому зумовлений харчуванням. Тому головне правило здоров’я: “Харчуйтеся розумно!” Правильно підібрана їжа здатна захищати і зцілювати. Одні продукти зміцнюють імунну систему, інші захищають травний тракт. Їжа може знизити ризик захворювання на рак, врятувати від інфаркту, інсульту, зміцнити кістки, зір, зберегти мозок.

На відміну від законів суспільства, порушення закону науки про харчування карається нещадно. Це — або втрата здоров’я, або хвороби, або навіть смерть.

Вчені-геронтологи, спостерігаючи за довгожителями, довели, що продовжити життя можна дуже простим способом. Якщо людина після 25 років почне вживати на 30% менше їжі, вона проживе довше як мінімум на 10 років.

Дуже важливо для здоров’я засвоїти такі прості правила харчування: вмійте розпізнати справжнє почуття голоду, контролюйте розмір порцій, не їжте надто багато, споживайте повільніше, дотримуйтеся регулярності в прийманні їжі, споживайте правильно приготовлену їжу.

Харчуйтеся правильно — і ви завжди будете здоровими і веселими.

Леонід Бриндіков, головний лікар обласного онкодиспансеру, доцент

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *