Соціум

Про злочини комуністичної системи йшлося на десятій науково-практичній конференції в Хмельницькому інституті МАУП

Власне, тема цієї конференції була окреслена, як “Збереження національної ідеї та національної самосвідомості українського народу в контексті трагічних подій ХХ століття”, проте основний критичний вектор виступів та доповідей був зосереджений навколо проблем, пов’язаних якраз з протистоянням української нації комуністичній системі. Зрозуміло, що найбільшими трагічними подіями ХХ століття для українців стали Голодомори та злочини, організовані на нашій землі комуністами, тож конференція заразом носила і меморіальний характер, пов’язаний, насамперед, з осмисленням її учасниками історичних уроків Геноциду українського народу, організованого в 1932-1933 роках, та впродовж існування комуністичної влади на нашій землі, жертви яких Україна пом’янула минулого тижня. Варто зазначити, що у Хмельницькому інституті МАУП це вже десята подібна науково-практична конференція, яка проходить тут традиційно, збираючи щоразу достойне наукове представництво дослідників цих проблем не лише з МАУПу та вишів нашого міста і краю, але й з сусідніх областей. І цьогорічна конференція не стала винятком, до її проведення долучилися обласний державний архів, Хмельницька міська рада, Центр дослідження історії Поділля та Південно-Східної Волині, Інститут історії НАН України, обласні бібліотеки. До речі, саме держархів та бібліотеки підготували до конференції вражаючу виставку документів з тієї трагічної пори, тематичну літературу. Слід наголосити, що за результатами кожної такої конференції у МАУПі готують наукові збірники. І можна лише шкодувати, що цей досвід не надто нині квапляться переймати інші виші нашого краю, що може свідчити про очевидну кон’юнктурність вузівської політики в окремих закладах, але аж ніяк це зауваження не стосується конкретних науковців з цих вишів, які досліджують ці теми.

Відкрив конференцію директор ХІ МАУП Леонід Білий, який наголосив, що тема Голодоморів в Україні аж ніяк не може бути кон’юнктурною, адже це вже “вічна тема” для осмислення її наслідків українським суспільством та науковою спільнотою. Підкреслив він, що ця конференція є заразом і науковою акцією, що носить меморіальний характер. До речі, у МАУПі увесь минулий тиждень мав меморіальний характер з приводу цих трагічних подій української історії, в п’ятницю відбувся інститутський мітинг-реквієм, а в суботу колектив вузу приєднався до загальноміських меморіальних заходів з нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій.

Про наукову проблематику досліджень архівних документів цих трагічних подій, власне бачення цієї проблеми говорив директор обласного держархіву Володимир Байдич, який передав бібліотеці МАУП низку цікавих збірників документів та видань цієї тематики. З особливостями роботи обласного музею пам’яті жертв Голодомору познайомив директор історико-культурного заповідника “Межибіж” Олег Погорілець, де з кінця вересня 2008 року діє унікальний і, по суті, нині єдиний подібний в Україні музей Голодомору. За його інформацією, за цей час музей відвідали вже більше 100 тисяч осіб і не лише з України, а й з багатьох інших країн. Редактор “Проскурова” Богдан Теленько пов’язав свій виступ з аналізом наслідків Голодомору та комуністичних (саме комуністичних — на чому він переконливо наголошував) репресій та виникненням національно-патріотичного спротиву нацистським окупантам, зокрема, на Поділлі під час війни. На його переконання, активна участь подолян у боротьбі з німецькими окупантами в лавах ОУН-УПА є відповіддю на комуністичний терор та організований комуністичною Москвою Голодомор, а заразом підтверджує спадковість у підтримці ідеалів національно-визвольного руху часів Української національної революції. Секретар Хмельницької єпархії УПЦ МК, протоієрей Олександр Дацюк ознайомив учасників конференції з науковою доповіддю Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівсього Антонія, присвяченій стану православної церкви у часи радянської влади, в якій були наведені переконливі факти, які ілюструють антихристиянську сутність цього режиму. Про діяльність міської влади з вшанування пам’яті жертв Голодомору, комуністичних репресій говорив відповідальний працівник міськради Роман Назаров. Цікавими і повчальними були виступи на конференції доктора історичних наук, професора Вінницького державного педуніверситету Івана Романюка, вінницького історика Костянтина Завальнюка та багатьох інших науковців, студентів, дослідників цих трагічних сторінок нашої історії.

Та найважливіше, що ця конференція у Хмельницькому інституті МАУП відбулася у наш непростий час, коли Міносвіти нібито незалежної Української держави, устами та діями його керівника Дмитра Табачника у системі освіти здійснює відверті замахи на національну самосвідомість українців, на нашу історію, коли там почали з’являтися “привиди” комуністичних ідеологем в організації наукової і виховної роботи. Тож наукова і громадська позиція хмельницьких маупівців вартує нині дуже багато…

В.Сівач

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *