У час масового дозрівання грибів частішають тривожні повідомлення про випадки отруєнь цими дарами лісу. Щоб сміливо вирушати не лише на тихе полювання у ліс, а й на ринок, переповнений у ці дні грибним асортиментом, слід мати ґрунтовні знання для розрізнення грибів, їх приготування.
У час масового дозрівання грибів частішають тривожні повідомлення про випадки отруєнь цими дарами лісу. Щоб сміливо вирушати не лише на тихе полювання у ліс, а й на ринок, переповнений у ці дні грибним асортиментом, слід мати ґрунтовні знання для розрізнення грибів, їх приготування.
Не дивлячись на постійні застереження щодо правил збирання та вживання грибів, на жаль, велика частина населення відкрито ними нехтує. Знання про їстівні гриби в багатьох випадках виявляються недостатніми, що призводить до помилкового збирання і вживання умовно їстівних і навіть отруйних грибів, котрі викликають важкі отруєння, а при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою — смерть. Тільки минулого року в Україні від отруєння грибами померли 37 людей, з них троє дітей.
Гриби, навіть їстівні, є потенційною загрозою здоров’ю. Організм людини їх важко перетравлює і користі від їх вживання практично не отримує, хіба для любителів — гастрономічну. Найнадійніший спосіб зберегти своє здоров’я — відмовитися від споживання лісових грибів. А для сміливців варто суворо дотримуватись таких правил:
- При збиранні грибів необхідно чітко знати їх видові ознаки. Не беріть молодих, незрілих грибів, оскільки їх важко відрізнити від отруйних, особливо від блідої поганки. Також не слід збирати старі, трухляві, поїдені черв’яками. Гриби біля автошляхів, промислових підприємств всмоктують токсичні речовини, які містяться у вихлопних газах автомашин, смітті, повітрі, стаючи відтак небезпечними для вживання.
- Ні в якому разі не використовуйте для приготування страв умовно їстівні гриби (сироїжку, що чорніє, шампіньйона багатоспорового, зеленушку, синяка, дубовика), оскільки кількість отрути, яка характерна для кожного виду, не постійна, вона змінюється залежно від екологічного стану місцевості. До того ж отруйні речовини в цих грибах не розчиняються ні шлунковим, ні кишковим соками. Недоварені або недосмажені гриби також можуть стати причиною отруєнь.
- Усі сумнівні гриби краще викинути.
- Перед вживанням гриби треба спочатку ретельно промити, прокип’ятити, відвар обов’язково злити і далі продовжувати термічну обробку, яка потрібна для приготування страви.
- Якщо серед їстівних грибів росла бліда поганка, не беріть там жодного гриба, тому що спори блідої поганки теж отруйні і можуть переноситись вітром на інші гриби й отруювати їх.
- Збирайте гриби тільки в корзину, оскільки при збиранні в іншу тару вони кришаться, ламаються, втрачають товарний вигляд, що не дає змоги чітко встановити вид зібраних грибів.
- Не довіряйте народним методам визначення отруйних грибів під час приготування: фарбуванню цибулі, срібної ложки…
Якщо ж вам все ж не вдалося уникнути отруєння, після перших клінічних проявів — нудоти, блювання, болю в шлунку, проносу, запаморочення необхідно негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.
І.Савчук, заступник начальника курсів підвищення кваліфікації керівних та управлінських кадрів і фахівців