Соціум

“Про Story” закликають до боротьби… за своє місто

Презентація свіжого номера літературно-художнього видання “Про STORY” відбулась у суботу, 11 червня, у сквері імені Т.Шевченка. Знайомство з новим числом газети проводилось у рамках Вуличного університету. Головна тема випуску — проблема міського публічного простору та боротьба за нього.

“В україномовній літературі це питання практично не висвітлюється, — каже дописувач видання Євгенія Бєлорусець. — А якщо і порушується, то якість того висвітлення зовсім незадовільна”. Тому автори “Про STORY” опублікували не лише переклади класичних текстів, зокрема основоположника науки про міський простір Вальтера Беньяміна, але й коментарі українських дослідників і митців — Сергія Жадана, Оксани Забужко.

За словами редактора видання Катерини Міщенко, антизабудовний рух в Україні тільки формується. Один із небагатьох прикладів — відвоювання у будівельників Пейзажної алеї у Києві. Зусиллями небайдужих киян, які упродовж кількох років проводили вуличні акції, будівельний майданчик на Пейзажній алеї зник, натомість з’явився мистецький простір і місце для зустрічей. “Побороти крупний капітал можна тільки, набравшись багато терпіння”, — вважає Катерина Міщенко. Але результат виправдає всі старання: замість перетворитись на бетонний саркофаг місто залишається зеленим, живим.

Боротись за міський простір, але не для себе особисто, а для всіх, — ось головне послання авторів “Про STORY”.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *