Соціум

Студентські лідери підтримують Закон “Про вищу освіту”

У Хмельницькому національному університеті відбулося засідання “круглого столу” на тему: “Реформа вищої освіти: погляд студентства”. Понад 30 представників органів студентського самоврядування вузів краю взяли у ньому участь: крім господарів, долучилися місцеві вузи — університет управління та права, гуманітарно-педагогічна академія, кооперативний торговельно-економічний інститут, інститут МАУП та інститут соціальних технологій ВМУРоЛ “Україна”, а також Кам’янець-Подільський національний університет ім. І.Огієнка, Подільський державний аграрно-технічний університет. Разом зі студентами новий закон про вищу освіту, який знаходиться на розгляді у Верховній Раді, обговорювали ректор національного університету М.Скиба, проректор ХНУ М.Войнаренко, начальник управління університету Л.Байдич, головний спеціаліст обласного управління освіти і науки В.Скоропуд, проректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти С.Білошицький та інші.

Учасники обговорили основні позиції законопроекту, що стосуються студентського життя, зокрема впровадження європейських освітньо-кваліфікаційних рівнів, прирівнення стипендії до прожиткового мінімуму, гарантованість проходження безкоштовної практики, про платні послуги у вищій освіті, збереження прав студентського самоврядування.

На думку ректора ХНУ Миколи Скиби, перевага цього законопроекту очевидна, адже після прирівнення дипломів спеціаліста і магістра випускники українських вузів матимуть реальний шанс працевлаштуватися за кордоном, де навіть не знають про такий освітній рівень, як спеціаліст. “Збережено всі права та свободи органів студентського самоврядування, і жоден документ, що стосується студентів, не є дійсним без підпису голови самоврядних структур”, — зазначив Микола Єгорович.

Учасників “круглого столу” цікавили питання фінансування студентського самоврядування, а саме питань, що стосуються механізмів фінансування та сфер використання коштів студентського самоврядування. Студентські самоурядовці області також обговорили плани співпраці у майбутньому навчальному році, а на черзі — підписання спільної угоди про творчу співпрацю органів студентського самоврядування області.

Відділ зв’язків з громадськістю ХНУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *