Соціум

Розкувало душі мистецьке “Розкуття”

Найтепліша пора року приходить зі спрагою не лише до ковтка води у спеку, а й до високого, піднесеного — поезії, музики… Творчим різноманіттям підживив нещодавно хмельничан 17-й всеукраїнський фестиваль мономистецтв “Розкуття-2011”.

Найтепліша пора року приходить зі спрагою не лише до ковтка води у спеку, а й до високого, піднесеного — поезії, музики… Творчим різноманіттям підживив нещодавно хмельничан 17-й всеукраїнський фестиваль мономистецтв “Розкуття-2011”.

Як зазначив головний організатор фестивалю Володимир Смотритель, коли фестиваль лише зародився, у ньому було багато творчих номінацій, серед них — “Журналістика”, “Актори театру і кіно”…, які зникли зі змінами культурного процесу у державі. Але, на щастя, і нині є чим потішити на “Розкутті”. Так, 26 травня черговий виток розкуття розпочався у монотеатрі “Кут” з номінації “Поезія”. Римослови нашого краю представили свої кращі твори — строкаті і легкозвучні відбитки думок, мрій, почуттів. Першими гості фестивалю познайомилися з творами подільського поета Володимира Пугачова, вірші якого не раз лягали на музику і звучали піснею. Він представив і лірику кохання, і вірші-пейзажі, і трепетно-тривожні згадки про родину, рідне село, молодість. Другим вінець поезії зв’язав єдиний на “Розкутті” російськомовний поет Олександр Босенко, надзвичайно теплою, достоту жіночою поетичною лірикою просто просканувала душі Любов Сердунич, змістом і незвичністю форм вразила поезія Віталія Міхалевського, Володимира Ярчука, Анатолія Ненцінського, Миколи Хоружого, Ольги Лихогляд, Фелікса Туровського, Олександра Рибака. Особливістю вечора поезії стало те, що він об’єднав поетів різного стилю пера і віку (на фото), яскравим вогником на завершення мистецького заходу запалила гурманів поезії юна поетеса, член Національної спілки письменників України Олена Ткачук.

Ліричний старт “Розкуття” продовжився 27 травня бардівською піснею хмельничанина Олександра Малюка, львів’ян Олега Боднаря та Оксани Романів, киян Сергія Мороза та Віталія Якубовського. Того ж дня додала драйву інструментальна музика, об’єднавши виконавців нашого краю, Луцька та Москви. Відірвалися від буденності хмельничани під ритми акустичної гітари, саксофона, барабанів…

А яке ж свято, бо “Розкуття” таки справжнє свято мономистецтва, без гумору?! До сліз смішили сатиричні, влучні, легкі для сприйняття гуморески 28 травня у монотеатрі “Кут”. Затишним і дещо містичним був “Кут” того ж дня через представлений тут оригінальний жанр — постановки мімів, фокусників з різних куточків України причарували всіх — і дітей, і дорослих.

Та найфеєричнішим став гала-концерт у ХОДТРК “Поділля-центр”, де глядач побачив одночасно усі жанри фестивалю. Своєрідний підсумок “Розкуття” викликав багато різних емоцій та відчуттів. Віночок кращих віршів зачитали розкутівські поети. Від легкого вальсу до покладених на музику віршів відомих майстрів слова виконали гості фестивалю — кияни Сергій Мороз та Віталій Якубовський. Дуетно і сольно вони збадьорили зал піснею, до того ж гарними словами про суть пісень, про значимість оптимістичного мистецтва. Натхненною творчістю молодих прихилили зал львів’яни Оксана Романів та Олег Боднар… Музики різної, лункої, емоційної хмельничани отримали сповна. Після пісенно-віршового сплеску мали нагоду прихильники мономистецтва і розкуто посміятися, гумористи добряче всипали в зал сміхотливого перцю, деяких з них глядачі не хотіли відпускати зі сцени. Адже нині, коли на плечах кожного висить мішок турбот і негараздів, щирий сміх — кращі ліки.

Збадьорив веселими фокусами, до яких залучив весь зал, столичний початківець у мистецтві ілюзій Роман Файфура. Попри те, що він лише на старті науки про фокуси, вже зумів завоювати публіку і ввести її в легку мистецьку оману та подив. Дітвора, котрої було чимало на фестивалі, вражено аплодувала, тішилася разом з дорослими. Легка магія сцени і стала крапкою “Розкуття”, символізуючи його невловиму мистецьку легкість, і здатність дивувати людей добрим, творчим мономистецтвом.

За організацію фестивалю його головний керманич Володимир Смотритель подякував усім учасникам, а також обласній та міській владі, особисто міському голові Сергію Мельнику, начальнику міського управління культури і туризму Альбіну Тарчевському.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *