Соціум

Галина Ісаєнко: з високості літ

Своє 70 літечко хмельницька поетеса Галина Ісаєнко зус-трічає буйноцвіттям мистецької думки: 35 книг! Перша з них (“Голос серця”) побачила світ у 1995 році, коли авторці повернуло на другий полудень віку. Достеменно, як у відомій українській пісні: “Хоч не рано почали, таки добре утяли!”

 

 

Своє 70 літечко хмельницька поетеса Галина Ісаєнко зус-трічає буйноцвіттям мистецької думки: 35 книг! Перша з них (“Голос серця”) побачила світ у 1995 році, коли авторці повернуло на другий полудень віку. Достеменно, як у відомій українській пісні: “Хоч не рано почали, таки добре утяли!”

До речі, про пісню. На ритмомелодійні поезії Галини Йосипівни хмельницькими композиторами написано до 40 пісень. Їх з успіхом виконують відомі співаки та ансамблі. А її “Криничка” (на музику О.Лукіна) стала хрестоматійною, своєрідною музичною візитівкою вокального тріо “Камертон” при Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії, де й нині працює Галина Ісаєнко.

Якщо погортати всі книги письменниці, переважна більшість яких адресована молоді та дітям (акровірші, загадки, колисанки, казки тощо), то можна помітити, що їх наскрізною темою є морально-етична основа виховання підростаючого покоління. Але це не оголене моралізаторство, а вдумливе ліплення поетичних образів, сутність яких завуальована:

Візьму у Сонечка тепло,
У яблуньки візьму красу
І в світ великий понесу,
Щоб в світі радісно було,
Щоб в долях літечко цвіло.

(“Щедрість Божа”)

Ось ненароком я й зачепився за щойно згадану збірку, хоча про творчість Галини Ісаєнко писав багаторазово у пресі та в своїй шеститомній серії книг “З подільського кореня”.

“Щедрість Божа” — це наскрізний гімн природі, небесам, землі, що пронизує всі 76 віршів. Стилістика віршування Галини Ісаєнко за 15 років зазнала істотних змін. Вона стала більш колористичною, образно розмаїтою, збагатилася свіжою метафорикою, цікавими епітетами, гіперболами.

Образна сфера підсилена відповідним й по смислу підібраним візуальним рядом фотоілюстрацій майже до кожного вірша, що поглиблює сприйняття змісту.

Можна детально аналізувати використані авторкою технічні прийоми поетики. Але суть у тому, що за простотою викладу й доступністю образів криється глибинний філософський зміст — сенс людського буття на Землі. Чи це вірш громадсько-патріотичного звучання (“Всі тут родились..”, “Рясніє маками земля”, “Весніють гори України”, “Зростає молодь України” тощо), чи пейзажна лірика (“Це було ранньою весною”, “Лукава осінь, щедра осінь”, “Летять над краєм дикі гуси…”), поетеса з високості свого віку охоплює всю планету Земля. Бо для неї — це оберег людства, що огортає своїм омофором (атмосферою) всіх нас, оберігає від згубного впливу космосу. Але ми, нерозважні діти Землі, шматуємо, нищимо її тіло, рвемо той омофор собі на біду. Тому Галина Ісаєнко ревно закликає:

Спасаймо світ словами, миром.
Спасаймо світ поступком щирим.
Спасаймо світ любов’ю, добротою,
Спасаймо світ усмішкою простою.
Спасайте світ!.. І над бідою
Поставте Божий заповіт!

А загалом своїми майже чотирма десятками книг, а це сотні віршів, десятки прозових творів для дітей та юнацтва, Галина Ісаєнко витворила власний творчий образ великої подолянки! Бо кожна збірка — то грань її творчого обліку, вмістилище дум, надій і сподівань на кращу долю українців.

В її творах бринить авторська віра у божественне начало кожного новонародженого, віра у високу харизму діянь людей, які мають здоровий громадянський глузд. Тому й домінують на сторінках її книг свята Божа благодать та щедрість душі видатної майстрині поетичного слова.

Вітаючи Галину Ісаєнко з поважним ювілеєм віку, скажу її ж словами: “Допомагаєш ти серцям збагнуть велике щастя творчості й краси. Тож зичу тобі і з води, й з роси!”

Микола Кульбовський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *