Соціум

Канони духовності, увіковічнені пензлем

Гарний подарунок напередодні Великодніх свят поціновувачам неординарного мистецтва подарував подільський художник Олександр Антонюк. Відкриття його персональної виставки відбулося 21 квітня у міській раді.

Гарний подарунок напередодні Великодніх свят поціновувачам неординарного мистецтва подарував подільський художник Олександр Антонюк. Відкриття його персональної виставки відбулося 21 квітня у міській раді.

Експоновані картини — глибока філософія внутрішнього світу автора. Мотиви його творів непрості за суттю і тематикою, у них — символічне трактування Біблійних мотивів, проекція історії на сьогодення. Представлений творчий доробок автора натякає на те, що не можна зрозуміти нинішнє без знань про минуле, що закладені предками традиції, закони живуть і досі, тільки в сучасному трактуванні.

Картини Олександра Антонюка умовно розділені на блоки. Один з них — ілюстрації до казок відомих письменників світу. Хоча в цих роботах відчуваються елементи дитячості, сатири, гумору, вони глибокі, серйозні. Більшість з картин — зображення вельмож, яких автор не підносить, а навпаки, наближає до простих людей, прирівнює їхні постаті до нижчих каст. Цього досягає, малюючи обличчя царів, придворних з дивними гримасами, його картини в чомусь нагадують шаржі. Наприклад, на полотні “За межами міста” намальовані вельможі у розкішних вбраннях, а в ногах знатних чоловіків валяються іграшки. Прочитати зміст картини кожен може по-різному. Хтось побачить у трьох постатях владу, котра тільки вдає свій розум, серйозність, а насправді “грається” в керманичів. А для когось картина демонструє те, що чини, багатство — пафос, насправді за отими “межами міста” — всі люди прагнуть безпосереднього спілкування, шалу думки, простоти, чогось знайомого з дитинства. Цікаво, що, зображаючи своїх героїв, автор часто наділяє їх власними рисами. І може здатися, що обличчя на картинах — автопортрети. Цього пан Олександр не заперечує, каже, що кожен художник вкладає у свій твір частинку себе.

Інший умовний блок (умовний тому, що більшість картин автора витримані в одному стилі і несуть однаково вагому суть) — фольклор. Тут автор проявив найбільший патріотизм, свою обізнаність в історії рідної землі. Його картини — відбитки відомих історичних фактів на тлі власного бачення минувшини. Він малює козаків, дівчат у звичайних побутових турботах, окремими елементами підкреслює символічність звичних для українців обрядів.

Найзагадковішим і разом з тим простим для сприйняття є об’єктивно-суб’єктине трактування автора Біблійних сюжетів, його бачення віри. Автор намагається довести, що Книга книг створена не для боязливої пошани, а для обов’язкового прочитання. Вона — інструкція для життя. Роботи на релігійну тематику Олександра Антонюка приваблюють простотою, водночас вони не спрощують релігійних традицій, спонукають і закликають до прочитання Біблії. Можливо, для того, щоб знайти відгадку до прекрасних художніх символів автора, розгадавши які станеш на шлях високодуховності.

Щодо техніки творів автора, малює він олійними фарбами. На деяких роботах мазки пензля видимі, строгі, на інших — відбиток легкий, розтушований. Цікавим є фон картин, вдивляючись за межі ілюстрації першого плану, можна побачити безліч промальованих чи нашкрябаних цифр, знаків, літер, котрі служать у картині підтекстами й одночасно додають їй естетичної неординарності. Розгадуючи їх, важко відірвати очі від твору. Від переваги теплих тонів, щедрих шарів фарби картини здаються масивними. В інтер’єрі такі роботи створюють особливий затишок і витісняють решту елементів декору. Стиль автора дехто називає постмодернізмом, адже герої, предмети та й суть картин не затиснені рамками класичного мистецтва. Сам автор не намагається чітко окреслити і визначити власний стиль, каже, працює за натхненням, творить так, як диктує душа. Найулюбленішими роботами називає ті, над якими нині працює. Смак їх створення не порівняєш із жодною насолодою.

Художній талант пана Олександра народився у рідному Кам’янці-Подільському, професійно малювати навчався у Прикарпатському університеті імені В.Стефаника на факультеті образотворчого мистецтва. Олександр Антонюк є членом Національної спілки художників України.

На відкритті його чергової виставки вітальне слово талановитому художнику сказали відомі мистецтвознавці міста й області. Вони одноголосно визнали його перспективним художником, талан якого вартий любові поціновувачів мистецтва.

Ірина САЛІЙ
Фото Дмитра СВІДЕРСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *