Соціум

В Україні планують легалізувати зарплату

В облдержадміністрації відбулось засідання “круглого столу” на тему: “Легальна робота сьогодні — достойна пенсія завтра” під головуванням першого заступника голови ОДА Вадима Гаврішка, за участю представників територіальної державної інспекції праці у Хмельницькій області. Під час засідання було обговорено три законопроекти, спрямовані на легалізацію праці в Україні. В облдержадміністрації відбулось засідання “круглого столу” на тему: “Легальна робота сьогодні — достойна пенсія завтра” під головуванням першого заступника голови ОДА Вадима Гаврішка, за участю представників територіальної державної інспекції праці у Хмельницькій області. Під час засідання було обговорено три законопроекти, спрямовані на легалізацію праці в Україні.

Вадим Гаврішко зазначив, що питання легалізації праці та гідна її оплата нині є найактуальнішими та першочерговими завданнями для влади. “Нині Україна значно відстає за рівнем заробітної плати від країн ЄС, доходи українців є нижчими, ніж у сусідніх Росії, Румунії. На жаль, майже 40% заробітної плати у нас виплачується “у конвертах”, за різними тіньовими схемами. Від цього страждають не лише держава, яка щороку втрачає мільярди гривень, а й працівники, особливо молодь, які не думають про своє майбутнє, пенсію, — каже посадовець. — Ці законопроекти мають врегулювати усі хиби теперішнього законодавства про працю через легалізацію заробітної плати, а також захистити людей, дати їм соціальні гарантії та впевнене майбутнє”.

Заступник начальника державної інспекції праці в області В’ячеслав Олійник ознайомив присутніх зі змістом та основними завданнями законопроектів. Так, проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” врегулює питання визначення розміру мінімальної заробітної плати, відповідно до складності роботи, кваліфікації працівника, легалізації зарплати, зайнятості тощо. Планується, що саме цей нормативний акт закріпить гарантований рівень заробітної плати, який відповідатиме європейським стандартам.

Інший законопроект “Про відповідальність підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців та інших суб’єктів підприємницької діяльності у сфері праці” передбачає посилити відповідальність керівників підприємств незалежно від форми власності, з метою викорінення зарплати “в конвертах”. Надалі порушення каратимуться жорсткіше: від штрафних санкцій до кримінальної відповідальності.

За порушення роботодавцями та працівниками термінів виплати зар-плат, пенсій, стипендій та інших виплат накладатиметься штраф у розмірі від 50 до 250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, за відмову працівника від надання пояснень уповноваженим органам виконавчої влади з державного нагляду за додержанням законодавства про працю — штраф від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів, за неоформлення трудових відносин передбачено штраф від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів або виправні роботи до двох років, позбавлення права обіймати певні посади або займатись зазначеною діяльністю протягом трьох років. За такі ж протиправні дії, вчинені проти неповнолітнього, вагітної жінки чи матері, яка має дитину до 14 років або дитину-інваліда, порушникам загрожуватимуть штрафні санкції від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, виправні роботи до двох років, позбавлення волі до шести місяців та обмеження права займати певні посади та здійснювати свою діяльність протягом трьох років.

Учасники “круглого столу”, обговоривши законопроекти, внесли свої пропозиції щодо актуальності їх застосування. Ці пропозиції будуть направлені у Кабінет міністрів.

Ганна Пасічник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *