Соціум

Веселим танцем та старовинними гаївками відзначили Пасху у Книжківцях

Традиційно на другий день Пасхи біля церкви преподобної Параскеви Сербської в мікрорайоні Книжківці зібралося чимало люду. З благословення отця Віктора (Патерка) діти церковної недільної школи звеселили свято Великодніми забавами. Пасхальну радість примножили церковним співом жителі мікрорайону. Юнаки та дівчата у яскравих національних строях провели біля церкви цікаві святкові обряди, які передалися нам від предків.  Традиційно на другий день Пасхи біля церкви преподобної Параскеви Сербської в мікрорайоні Книжківці зібралося чимало люду. З благословення отця Віктора (Патерка) діти церковної недільної школи звеселили свято Великодніми забавами. Пасхальну радість примножили церковним співом жителі мікрорайону. Юнаки та дівчата у яскравих національних строях провели біля церкви цікаві святкові обряди, які передалися нам від предків.

Усіх, хто завітав на свято, зустрічали хлібом-сіллю. Урочистість урізноманітнили ігри, театралізовані дійства. Особливо цікавою була вистава “Вередує пишна паска”. У гумористичній інсценізації розповідалося про те, як у святковому кошику чинили гамір свячені яйце, хрін, шинка, масло, паска та писанка. Втіхою для книжківчан стала міні-вистава про суперечку двох господинь Уляни та Мотрі.

Під час гуляння навколо церкви прозвучало до трьох десятків гаївок, серед яких “А вже весна красна”, “А за нашим садом”, “Клен-дерево” та інші. У конкурсі на кращу гаївку змагалися аматорські пісенні колективи “Писанки”, “Веснянки”, “Дзвіночки”. Для наймолодших учасників заходу було організовано низку цікавих ігор з прадавніми українськими коренями.

Запалили люд веселі танці полька, краков’як, парапет та кривий танець. Долучилися до цих старовинних хореографічних постановок і діти, і люди старшого віку.

За організацію гарного свята парафіяни церкви преподобної Параскеви Сербської та всі мешканці Книжковець щиро дякують протоієрею Віктору Патерку, дітям недільної церковної школи, за музичне оформлення забави — прихожанці Юлії Ковальчук.
Меценатами, котрі допомогли облаштувати святковий танцювальний майданчик, стали депутати міської ради Сергій Болотніков та Віктор Паламарчук.

Книжківчани сподіваються, що і наступного року найсвітліше релігійне свято пройде весело і цікаво.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *