Соціум

Чи подобається нам таке вуличне мистецтво?

Стихійні малюнки, яких останнім часом чомусь побільшало на фасадах будов нашого міста, не можна не помітити

Стихійні малюнки, яких останнім часом чомусь побільшало на фасадах будов нашого міста, не можна не помітити. І якби ж то було щось естетичне — ще півбіди. А так, думаю, не лише мені не подобаються жахливі та незрозумілі “ієрогліфи” на стінах житлових будинків, установ, офісів. У місті вже була спроба дати простір для творчості любителям графіті, але тільки у визначених місцях. Погодьтеся, що цікаві проекти, навпаки, могли б лише прикрасити наш обласний центр. Але ті написи, зроблені випадковими людьми, часто непристойні, принижують нас усіх і владу міста в першу чергу.
Для тих, хто не задумується над фактами самовільного нанесення зображень, написів на будинки чи споруди в місцях загального користування, а також у допоміжних приміщеннях, зауважу, що ця незаконна діяльність посягає на власність, права і свободи громадян. Отже, є адміністративним правопорушенням, за яке передбачена відповідальність (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Якщо “художника” вдасться затримати, то його можна притягти до адміністративної відповідальності за порушення правил благоустрою міста. І в інших містах це працює. А в Правилах благоустрою Хмельницького, на жаль, чомусь немає пункту, згідно з яким можна покарати за описані вище дії. Зрозуміло, чому хмельницькі комунальники продовжують замальовувати за хуліганами їхні написи, витрачаючи на це бюджетні кошти. Навіть найпростіший підрахунок доводить, що гроші на це йдуть немалі. Але не встигне висохнути фарба на замальованих написах, як ті, хто їх робить, розписують стіни заново.
Недавно масово з’явилися написи з адресою сайту, на якому продають… наркотики. Дивно, чому на це не реагують правоохоронці? Чи, може, реагують, а ми не знаємо? От тільки справжньої стурбованості людей, які в силу своїх посадових обов’язків мають боротися з цим злом, чомусь не помітно… І що, залишимо все, як є? Невже нам подобається жити серед розмальованих матюками стін і не звертати увагу на те, що нищиться спільне майно громади, нівелюються зусилля сотень працівників комунальних служб, які підтримують чистоту в місті, дбають про наш комфорт і благополуччя? Може, у когось є зустрічні пропозиції, як навести з цим лад, починаючи з інспекції з благоустрою, поліції?  Чи самим робити засідки на цих вандалів і здавати їх правоохоронцям або примушувати наводити після себе порядок?
Думаю, доцільно організувати конкурс стріт-арту, скликавши на нього любителів цього мистецтва, а кращі роботи запропонувати у міську галерею графіті. Так невизнані таланти  можна спрямувати в патріотичне русло, якщо, звичайно, хтось за це візьметься. Зрештою, цілком можливо, міська влада вже має якусь стратегію й не треба нічого нового вигадувати. Тільки не мовчіть, бо немає нічого гіршого, ніж байдужість. Досить уже тихо обурюватися й безмовно спостерігати за тим, як нищиться наше місто, яке ми всі любимо! Чи не любимо?..
Вікторія СТАНДРІЙЧУК
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *