Соціум

Ви готові вирішувати долю свого будинку?

З набранням чинності Закону України “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках”, руйнується монополія ЖЕКів на надання житлово-комунальних послуг і повна відповідальність за утримання та управління будинком лягає на його мешканців.

З набранням чинності Закону України “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках”, руйнується монополія ЖЕКів на надання житлово-комунальних послуг і повна відповідальність за утримання та управління будинком лягає на його мешканців.

Тепер вони повинні опікуватися не лише власними квартирами, а й дахом, сходами, ліфтами та прибудинковою територією. Остаточно визначитися, хто має здійснювати управління будинком надалі, власники квартир повинні до 1 липня цього року. Вирішувати подальшу долю свого дому мешканці мають на загальних зборах. Щоб збори відбулися, достатньо трьох мешканців будинку. Однак про все, що йтиметься на зборах, ініціатори зібрання мають письмово повідомити інших та шляхом опитування решти мешканців ухвалити остаточні рішення. У такий спосіб вони повинні обрати управляючого або запросити керуючу фірму, яка надаватиме послуги та звітуватиме про виконану роботу. Вартість послуг — за домовленістю сторін.
Якщо власники квартир не зможуть прийняти остаточне рішення до 1 липня 2016 року, то орган місцевого самоврядування на конкурсній основі сам призначить будинку управляючого або керуючу компанію, яка запропонує свої правила й тарифи. Можливо, вони будуть неочікувано високими, адже яка фірма працюватиме у збиток? Є чутки, що цими компаніями будуть ті ж ЖЕКи. А тому є привід сумніватися, що навіть після зміни назв вони зможуть поліпшити якість надання послуг споживачам.
Вважаю, що новий Закон повинен пробудити у людей почуття власника і відповідальності. Врешті вони повинні перестати бути байдужими, вчитися спільно здійснювати керівництво будинком, прагнучи до його поліпшення.
Тут є широкий простір для колективної діяльності та контролю за роботою управляючого або ж керуючої компанії. З чого почати? Насамперед створіть ініціативну групу, яка зможе сповістити мешканців про зустріч. На першій зустрічі обговоріть подальшу долю будинку. Можливо, варто запросити сусідів, які вже мають досвід створення ОСББ та управління будинком. Можна звернутися до громадської організації, яка працює при управлінні житлово-комунального господарства — Асоціації ОСББ Хмельницького. До речі, в приміщенні мыського управління ЖКГ, що на Проскурівській, 1, щопонеділка проводяться консультації та семінари-навчання для ініціативних груп.
Богдан Малінський, заступник голови ради голів ОСББ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *