Без категорії

Упівський сховок

У Хмельницькому створюють перший в області музей-криївку

Чи були ви коли-небудь у музеї криївки? Мабуть, багато хто здивується, почувши таке запитання і знизить плечима. Бо хоч слово це з’явилось понад 100 років тому, але останніх півстоліття було маловживаним. Що ж таке криївка? Це військово-оборонна та господарська споруда Української повстанської армії, яка розташована під землею. Уперше криївки почали використовувати ще до створення УПА, під час визвольного руху 1917-1920-років. Тоді їх будували учасники антибільшовицького спротиву.
Сьогодні в Україні музеїв криївок не так вже й багато, здебільшого їх створюють у західній частині України.
Тепер такий музей буде у Хмельницькому. Облаштують його в приміщенні колишнього тиру, поруч зі стадіоном, у мікрорайоні Гречани. Торік його передали на баланс спортивно-культурного центру “Плоскирів”. Організатори переконані, що історичні події визвольної боротьби ОУН-УПА в області ще мало відомі хмельничанам.
Як розповіла організаторка культурно-дозвіллєвої діяльності центру “Плоскирів” Ольга Шевцова, ідею оформлення криївки почерпнули в аналогічних закладах, які відвідали для ознайомлення. Найближчим часом у приміщенні проведуть ремонт. Музей буде інтерактивним: відвідувачі зможуть приходити на екскурсію, а після неї побувати в стрілецькому тирі.
“Мешканці Подільського краю активно підтримували і передавали продукти, одяг, медикаменти воїнам ОУН-УПА. Архівні документи засвідчують, що на теренах області було понад дві сотні криївок. Вони були не тільки в лісі. Були й штабні, а також криївки-шпиталі, де воїни ОУН-УПА могли лікуватися, були підпільні друкарні, де виготовляли листівки. Ми будемо про це все дітям розказувати. Плануємо, що вони зможуть і надрукувати свою повстанську листівку, але, найголовніше, діти зможуть зрозуміти, що незалежність дісталася нам зовсім не так легко, як дехто вважає”, — зазначила Ольга Шевцова.
Зараз спортивно-культурний центр “Плоскирів “ розпочав збір експонатів для музею-схрону українських повстанців. Жителів міста просять відгукнутися і передати майбутньому музею побутові речі, одяг, гасові лампи, друкарські машинки та інші речі часів Другої світової війни.
Відкрити криївку планують вже на початку літа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *