Без категорії

Систему водовідведення Хмельницького кардинально відбудують

На найближчій сесії Хмельницької міської ради буде розглянута програма розбудови мережі водовідвідних колекторів, каналів та водостоків на 2022-2026 роки.

Мета Програми – створення умов, що сприятимуть  комфортному та безпечному проживанню в обласному центрі, відновлення і підтримання необхідного гідрологічного режиму та санітарного стану річок  міста. Йдеться про розчистку рік Південний Буг, Кудрянка та Плоска, а також капітальний ремонт та будівництво нових водовідвідних колекторів, каналів та водостоків.

Розробники Програми врахували чимало викликів, які постали на сьогоднішній день перед системою водовідведення Хмельницького.

 На окремих ділянках русла річки Південний Буг спостерігається замулення русла та завали з деревної рослинності, існуючі підпірні споруди не виконують свої функції і в сучасному стані унеможливлюють регулювання режиму річки. Система водовідвідних каналів перебуває в неналежному стані, характерне замулення, засмічення твердими побутовими відходами. Гідротехнічні споруди зношені та потребують ремонтних робіт.

Правою притокою р. Південний Буг є р. Плоска, яка в нижній частині підтоплена водосховищем, заплава рівнинна, правий берег зайнятий житловою забудовою, лівий – парком культури і відпочинку ім. М. Чекмана. Значна територія центральної частини міста розташована в низині з високим заляганням рівня ґрунтових вод. Рух води у річці Плоска через підтоплення, спричинене запором води з водосховища, майже відсутній, тобто русло працює, як відстійник. Через це виникає застій води, її «цвітіння» та нестримний ріст болотяних трав.

У південно-західній частині міста  розташований один з найбільших речових ринків України, територія якого під час сильних злив потерпає від підтоплення, що обумовлено підйомом води у річці Плоска, створенням підпору води і неможливістю скидання дощових вод через наявну систему водовідведення у річку. Виникає необхідність модернізації існуючої, або будівництва нової системи водовідведення з території ринку. Якщо враховувати, що дощові води скидають через систему водовідведення у річку Плоска, постає нагальне питання розчищення річки Плоска та відведення частини дощових вод через скидний колектор нижче шлюзного мосту на вул. Кам’янецька у річку Південний Буг.

Окремим пунктом Програми виступає будівництво  мережі дощової каналізації на території м. Хмельницького.

Організація та виконання Програми покладається на управління комунальної інфраструктури Хмельницької міської ради Управління забезпечує щоквартальний моніторинг виконання заходів Програми. Контроль за виконанням буде здійснювати  постійна комісія міської ради з питань житлово-комунального господарства, приватизації та використання майна територіальної громади міста.

Програму  опубліковано  на офіційному сайті Хмельницької міської ради.    

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *