Без категорії

Ялинки продовжують “працювати”

Купи “охлялих” ялинок із залишками святкової мішури біля сміттєвих баків переконливо свідчать: різдвяно-новорічні свята добігають свого календарного циклу. Комунальники закликають містян “прощатися” з ялинками та соснами правильно: спочатку звільнити деревця від всіх прикрас, і лише потім віднести на сміттєвий майданчик. Проте в контейнер не поміщати, а залишити поруч. У Хмельницькому для вивезення новорічних дерев працює 6 бригад, у кожній — автомобіль, водій і вантажник КП “Спецкомунтранс”. Як стверджують комунальники, найбільше ялинок накопичується біля баків у спальних мікрорайонах міста з великою кількістю багатоповерхівок — на Озерній й Виставці.
“Ми не рахуємо кількості ялинок і сосен, які вивозимо на полігон. Тому що питання не в кількості, а в якості:є дерево, ми маємо його забрати. Чому ялинки ліпше залишити біля сміттєвих контейнерів, а не поміщати всередину? Бо тоді об’єм в рази збільшується, і вже нікуди людям вкидати побутові відходи. Також деревина може пошкодити гідравлічну техніку, яка забирає відходи”, — пояснює директор КП “Спецкомунтранс” Олександр Зімін.
Від прибудинкових територій ялинки вивозять на полігон твердих відходів, де їх подрібнюють, і після подрібнення, за лічені хвилини, отримують до 6 куб. метрів трісок.
Після Водохреща, коли кількість “відпрацьованих” дерев збільшується, об’єми трісок також збільшуються в рази. До речі, дробарка на звалищі працює понад 10 років.
Отримані ялинкові відходи є досить калорійним паливом, яке використовують для твердопаливних котлів: до прикладу, в лазні №1 КП “Чайка ”, що на вулиці Франка, незабаром такий котел встановлять і в приміщенні комунальної лазні №2 на вулиці Купріна.
Також ялинковою тріскою опалюють деякі приміщення притулку для бездомних тварин в Дубовому, використовують, як підстилку, у вольєрах і клітках.
Хвойною тирсою мульчують ґрунт, захищаючи його від пересихання й перегрівання в садах та на присадибних ділянках. А в садівництві мульча додає кислотності ґрунту для тих рослин, яким це потрібно.
Скористатися подрібненою на полігоні ялинковою тріскою може будь-хто, хто звернеться з таким проханням, повідомили в “Спецкомунтрансі”.

Тетяна Русанівська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *