Без категорії

“Кіборги”: 242 дні подвигу

У неділю, 16 січня, в Україні відзначали День пам’яті захисників Донецького аеропорту. Цей день встановлено за ініціативою українських воїнів, які боронили стратегічний об’єкт.

Його оборона тривала 242 дні — з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. Саме в січні велися найзапекліші бої. За стійкість, безстрашність і непереможність захисників назвали “кіборгами”. Вони стали символом української мужності, оплотом українського духу. Прикметно, що слово “кіборги” у значенні “захисники Донецького аеропорту” подарував українській мові у вересні 2014 року проросійський бойовик. Тоді він намагався пояснити, чому загони російсько-терористичних військ у всеозброєнні не можуть взяти Донецький аеропорт, який захищає кілька десятків українських військових зі стрілецькою зброєю. А всю Україну в січні 2015-ого, коли зрешечена металева будівля терміналу летовища рухнула, облетів ще один крилатий вислів: люди вистояли, а метал — ні.
Наразі вважається, що в боях за Донецький аеропорт загинуло понад 100 українських військових, майже 440 зазнали поранень. Історію оборони Донецького аеропорту згадує “УНІАН”: “Українські військовики утримували старий та новий термінали аеропорту. Опорним пунктом українських сил було селище Піски, через яке захисникам аеропорту поставляли провізію, боєприпаси та здійснювалася ротація бійців. В цьому ж селищі була розгорнута артилерія вогневої підтримки. В останні дні захисту аеропорту, 20 січня 2015 року, проросійські терористи підірвали новий термінал, внаслідок обвалу загинуло багато українських військовослужбовців. 21 січня було прийнято рішення відвести їх з терміналу. Об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони. 22 січня вцілілі захисники вийшли з терміналу, проте багато поранених і контужених українських бійців потрапило до полону”.
У боях за Донецький аеропорт загинуло дев’ять військовослужбовців з Хмельниччини. Шестеро з них полягли 20 січня 2015 року.
Обороняючи летовище, 18 січня загинув 25-річний “кіборг” з Хмельницького, старший лейтенант, в.о. командира роти 95 ОАЕМБр Дмитро Івах з позивним “Вікінг”. Згадуючи ті трагічні події, командир роти 95-ї аеромобільної бригади майор Олег Бутницький розповідав: “Їхня рота вела бій з бойовиками, щоб ті не закрили коридор до Донецького аеропорту. Тоді їх накрили “градами”. Дмитру осколок влучив у голову, смерть була миттєвою”. У День Соборності, 22 січня, провести в останню путь героя “кіборга” прийшли сотні хмельничан. Прощання відбулося на майдані Незалежності. Поховали безстрашного воїна на Алеї слави на кладовищі у мікрорайоні Ракове поряд з іншими хлопцями, що віддали життя за Україну.
Указом Президента України від 15 травня 2015 року, Дмитро нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно) та нагрудним знаком “За оборону Донецького аеропорту” (посмертно). 16 березня 2016 р. Дмитро Івах нагороджений Почесною відзнакою міської громади “Мужність і відвага” (посмертно). Рішенням міської ради присвоєно звання “Почесний громадянин міста Хмельницького” (посмертно).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *