Без категорії

Суп щодня?

Поради дієтолога

Мабуть, немає такої людини, якій би бабуся не говорила, що потрібно щодня їсти суп, але ми все одно ігнорували її поради. Чи насправді суп корисний? Дієтологи стверджують, що саме супи допомагають наситити організм усіма поживними речовинами. А приємним доповненням стає контроль та навіть втрата зайвої ваги, а також налагоджене травлення.
Окрім цього, це додаткове насичення організму водою, нестача якої уповільнює обмінні процеси і дає відчуття втоми. Відтак щоденне вживання супів знижує ризик зневоднення організму, хоча й не замінює потрібну кількість води, яку людина повинна випивати протягом дня.
Тож, як стверджують дієтологи, суп — це повноцінне дієтичне блюдо. Він досить швидко насичує, засвоюється та значно знижує ризики переїдання. Цікаво, що люди, які кожен день їдять супи, на 40% менше схильні до набору зайвої ваги.
Проте суп ніяким чином не профілактує гастрит чи інші проблеми із шлунково-кишковим трактом, ніяк не захищає слизову шлунка. Суп, навпаки, іноді може стимулювати гастрит, підвищення кислотності. Тому вкрай важливо звести до мінімуму вживання жирних бульйонів, борщу на реберцях і поменше класти вершків та сметани у перші страви.
Щоправда, курячий суп чи бульйон дуже корисно їсти при застудних захворюваннях. Він полегшує симптоми хвороби, зменшує кашель та нежить. Курячий бульйон — це відмінний імуностимулятор та засіб проти запальних процесів. Він зміцнює захисні властивості легеневої тканини, тим самим зміцнюється організм. Головне — готувати бульйон на курці, не додаючи нічого туди, крім спецій.
Не менш корисні овочеві супи. Приміром, не всі діти люблять сирі овочі, а в багатьох літніх людей є проблеми із травною системою. І для них супи — чудове вирішення проблеми.
Для того, щоб суп зберіг якомога більше корисних та поживних речовин, необхідно варити всі овочі приблизно 15 хвилин. І варто пам’ятати, що найкориснішим є суп, приготовлений сьогодні!
Питання в іншому, а саме: чи обов’язково його їсти щодня? Жодна дієтологічна організація США, Британії чи інших країн Європи не стверджують, чи “треба”, чи “варто”. Тобто, хочеш — їж, не любиш — біди нема. Тож не потрібно змушувати дітей їсти суп, якщо ті відмовялються навідріз!
До речі, фахівці МОЗ України в цьому питанні також солідарні зі своїми іноземними колегами.Тож їсти супи насильно потреби немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *