Без категорії

“Омікрон”: що відомо про новий штам коронавірусу

У листопаді 2021 року в Південно-Африканській Республіці (ПАР) виявили новий штам коронавірусу “Омікрон”, який має статус, “що викликає занепокоєння”. Цей штам є більш заразним, тобто більша кількість людей наражається на небезпеку, коли поруч перебуває хворий чи носій цього вірусу, але він є менш патогенним, тобто таким, що стовідсотково не спричиняє захворювання.
Які ж симптоми штаму “Омікрон”? Вони дещо відрізняються від симптомів інших штамів коронавірусу. Ось на що потрібно звернути увагу: сильна втома,підвищення температури тіла, пришвидшення пульсу,біль в горлі, нежить, може проявлятися нудота, блювота та втрата апетиту.
Так, ці симптоми дуже схожі з класичною застудою, тож для встановлення точного діагнозу потрібно зробити ПЛР-тест.
Часто наші пацієнти запитують, як вберегтися від нового вірусу? Окрім того, що необхідно застосовувати заходи індивідуального захисту, утримуватися від подорожей, а також уникати поїздок за кордон у регіони, де циркуляція штаму домінує, потрібно якомога швидше пройти курс вакцинації. Це найважливіше, що може зробити кожна людина. Оскільки щеплення захищає від тяжкого перебігу хвороби та запобігає летальним наслідкам. Особливо важливо це для груп ризику, зокрема, людей за 60 років і тих, в яких є супутні захворювання. Тому хочу нагадати, що на вакцинацію проти COVID-19 можна записатися в свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019.
Наразі введення бустерної дози вакцини запобігає тяжкому перебігу короновірусної хвороби, викликаної “Омікроном”. Міністерство охорони здоров’я рекомендує вводити бустерну дозу всім, хто отримав щеплення від 6 до 9 місяців тому. Пріоритетна категорія — це медичні працівники, які були першочергово вакциновані, це працівники соціальної сфери, і зараз це люди, старші за 60 років. Зараз запроваджується цей механізм і для тих українців, які отримали однодозну вакцину Janssen від Johnson & Johnson, і для тих, хто щепився дводозними вакцинами. Ті, у кого після курсу вакцинації вже пройшло шість місяців, також можуть отримати бустерну дозу. Разом з тим, ми не говоримо, що вакцинація двома дозами не є ефективною. Вона як захищала від тяжких наслідків інших варіантів коронавірусу, так і буде захищати від “Омікрону” і його тяжких наслідків.
До речі, за даними міського управління охорони здоров’я, станом на ранок 12 січня бустерною дозою в Хмельницькому вже вакцинувались майже 500 людей.
За інформацією Головного державного санітарного лікаря України, з другої половини січня і в лютому спостерігатиметься підвищення рівня захворюваності на коронавірусну інфекцію, яке, швидше за все, вже буде викликане новим штамом “Омікрон”.
Бережіть себе і рідних, дотримуйтесь карантинних вимог та вчасно вакцинуйтеся.

Людмила Головко,
директорка КП “Хмельницький міський центр ПМСД №2” міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *