Без категорії

Новорічна історія від муніципального хору

Напередодні новорічної ночі, 31 грудня, відбулась прем’єра відеокліпу “Новорічне диво” Хмельницького академічного муніципального хору (художній керівник та головний диригент заслужений діяч мистецтва України Ігор Цмур).

Це історія про щасливих людей, які вірять в Різдво. Автор музики — артист хору, композитор Станіслав Ярецький, а віршованою основою стала улюблена з дитячих років поезія Максима Рильського, яка відома також як дитяча пісенька “Білий снігу-сніженьку, простели доріженьку”. Солістка — Ірина Гоба, оператори Володимир Квасньовський та Віталій Богуцький. Режисер монтажу — Володимир Квасньовський,звукорежисер — Олександр Жилюк.
За сюжетом, авторкою якого знову стала артистка хору Юлія Алексеєва, маленький хлопчик сумує напередодні Різдва, бо його єдина розвага в самотній кімнаті — книжка з казковими історіями. І ось книжка оживає, наповнює дитячий простір, весь світ навколо різдвяним гомоном, подарунками… І непомітно на авансцену виходять хористи, які дуже вдало перевтілились у справжніх акторів, передаючи позитивний дух і трепетне сяйво новорічного дива. Ця музична робота настільки достовірна, яскрава, навіяна картинками європейського Різдва, відомими з книг та фільмів, що відеорозповідь, справді, захоплює і хвилює, наче відбувається в дійсності
А чому б і ні? Адже зйомки, монтаж, запис — усе творилося в Хмельницькому! Хоча на екрані всі події так дивно, химерно переплелися, що мало хто й здогадається про це.
“Найважче було відшукати місце для зйомок сюжету, — розповів Ігор Цмур. — Вони врешті відбулись на локації “Різдвяний кемпінг 2.0”, створеній Катериною та Віталієм Богуцькими, Анастасією та Володимиром Квасньовськими. Це місце на виїзді з Ружичної, за ставками. Там ми знайшли скляне, оригінальне приміщення. Заїхали кількома автомобілями після шостої години вечора, надворі температура зашкалювала за мінус 12 градусів, не набагато тепліше було й усередині. І хоча ми привезли із собою кілька вітродуйок, щоб нагріти приміщення, ефекту це не дало. Напередодні домовились, що всі будемо у білому одязі: светрах, шапках, шарфах. У мене білого светра не знайшлося, довелося напередодні терміново купити. Знімався майже весь колектив, понад 30 артистів. Зйомки тривали три години по п’ять дублів. А саму пісню, тобто “плюсівку”, записали напередодні в Будинку культури. Дуже поспішали і змонтувати, і завершити все до 31 грудня”.
Робота, справді, складна, насичена як і чудовим музичним наповненням, чистим хоровим багатоголоссям, так і екранним дійством. До речі, в ролі хлопчика Едді, за сюжетом, був Єгор Кащук, в ролі дівчинки Еллі — його сестричка Соломійка, матуся — Марія Стрельникова, тато — Максим Кащук. Професійно попрацювали всі артисти, і відтепер у відеорепертуарі муніципальних хористів це продовження попередньої роботи “Щасливе місто Хмельницький”, створеної до Дня міста.
Як кажуть, не було б щастя, та нещастя помогло. Як розповідав Ігор Цмур, життя на карантині допомогло його колективу освоїти новий творчий напрям: відеокліпи. У 2021році хмельничани побачили прем’єри “Пам’ятники Богдану оживають”, “Марево гір”, “На зеленому горбочку…” до 150-річчя Лесі Українки, “То не птиця, то не горлиця” (з кантати “Дума про Україну”) “Коломийка”, “Ой зацвіли фіялочки”, “Зацвіла в долині червона калина”. Ці твори переважно присвячені торішнім ювілеям видатних українських композиторів, і своїми роботи Хмельницький хор продовжив традицію мистецького флешмобу, яку започаткував піснею Андрія Кузьменка “Мовчати” ще у 2015 році. Нині колектив планує нову відеороботу, якою й зустріне весну.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *