Без категорії

Дитячий енурез

Серед дітей 4-12 років, особливо хлопчиків, досить часто спостерігається нічне нетримання сечі, або так званий нічний енурез. Хвороба виражається в тому, що нормально розвинена і здорова дитина під час нічного сну мочиться в ліжко. Мимовільне сечовипускання може виникати 1-4 рази за ніч. Самі діти цього не відчувають і продовжують спати в мокрому ліжку. Нічне нетримання сечі можна вважати захворюванням з 4-го року життя, якщо дитина мочиться в ліжко частіше, ніж один раз на місяць.
Причиною нічного нетримання сечі є функціональне захворювання нервової системи — невроз, при якому порушується взаємодія між корою і підкіркою головного мозку. Неузгодженість функцій цих важливих ділянок мозку приводить до того, що дитина не може вчасно прокинутися при появі позивів до сечовипускання. Причини неврозу можуть бути дуже різні: від психічних переживань до психотравмуючих ситуацій, пов’язаних з конфліктами між батьками. Також причиною енурезу може бути і органічне ураження центральної нервової системи, що виникло в результаті інфекції чи травми під час пологів. Цей вид нетримання сечі дуже стійкий і погано піддається лікуванню. Як правило, енурез у цих випадках супроводжується і відставанням психічного розвитку дитини.
Нетримання сечі може бути пов’язане і з яким-небудь захворюванням сечового міхура, сечовивідних шляхів, нирок тощо. Тому дуже важливо поставити правильний діагноз. Якщо в дитини затримується формування умовного рефлексу і вона продовжує мочитися в ліжко ночами, а також у випадках, коли нетримання сечі розвивається раптово, слід звернутися до сімейного лікаря, який проведе необхідні дослідження. Якщо виявиться, що енурез виник через функціональний розлад, лікувати дитину буде невропатолог.
Часто позбутися від недуги допомагає правильний режим, виховання і вміле поводження з дитиною. Не варто забувати, що дитина мочиться в ліжко не спеціально. Тому ні в якому разі не слід лаяти її за це, сердитися на неї і суворо карати. Така поведінка батьків може тільки ускладнити ситуацію. Не можна також соромити дитину, навпаки, варто розказати їй, що у багатьох дітей була така хвороба, що вона обов’язково пройде. Неправильно також щоночі будити дитину і пропонувати помочитися в горщик. Натомість дитині треба приділяти більше уваги, щоб у неї було відчуття захищеності і впевненості в тому, що вона сама зможе позбутися недуги.
В лікуванні енурезу допомагає й дієта. У другій половині дня небажано давати їжу, яка викликає підвищення сечовиділення: молоко, кефір, компоти, огірки, фрукти. Не підходить також гостра і смажена їжа, на вечерю дитині не слід давати багато м’яса або солодкого. Перед сном рекомендується дати шматок хліба з сіллю.
Вибір медикаментозного лікування слід надати лікареві, в деяких випадках добрі результати дає фізіотерапія, інколи гіпноз або голкотерапія. При ретельному лікуванні дитина зазвичай позбавляється від нічного нетримання сечі, якщо не раніше, то в перехідному віці неодмінно. Після 18 років це захворювання зустрічається рідко.

Наталя Костюк,
сімейна лікарка амбулаторії
загальної практики сімейної медицини №1

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *