Без категорії

У місті відкрили хоспіс

З метою полегшити страждання людям із невиліковними хворобами, а також важкохворим у Хмельницькому 5 січня відкрили відділення хоспісної та паліативної допомоги КП “Хмельницька міська лікарня”. Знаходиться воно в п’ятому корпусі міськлікарні на вулиці Житецького, 22.

Уже з 10 січня тут прийматимуть перших пацієнтів. Надаватимуть медичну, психологічну допомогу, навіть духовну підтримку.

“Уже три роки в Хмельницькому працює паліативна бригада, яка за рік робить понад тисячу виїздів, щоб надати необхідну допомогу невиліковно та важкохворим. Минулого року ухвалили рішення в одному з корпусів міськлікарні облаштувати нове приміщення для надання стаціонарної хоспісної та паліативної допомоги. Обрали колишній стаціонар протитуберкульозного диспансеру. Тут зробили ремонти, закупили нове медичне, кухонне обладнання, меблі, білизну тощо. Загалом на створення відділення з міського бюджету виділено один мільйон дев’ятсот тисяч гривень. Таке відділення — норма для європейських лікарень”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Нове двоповерхове відділення поки розраховане на 30 ліжкомісць. Згодом, якщо буде потреба, його розширять до 60 ліжкомісць. У шестимісних, двомісних, чотиримісних та одномісних палатах перебуватимуть хворі з неврологічними захворюваннями (після інсультів), з важкими хворобами нирок та печінки, на останніх стадіях онкологічних хвороб, із важкими травмами. Поки відділення розраховане на дорослих пацієнтів. Прийматимуть їх за направленням лікаря, який встановив діагноз після усіх сучасних методів лікування та діагностування, чи сімейного лікаря. Також родичі хворих можуть звернутися до міської лікарні, щоб влаштувати рідних до медзакладу.

Під наглядом лікарів, які пройшли спеціальний курс навчання для надання паліативної та хоспісної допомоги, хворі перебуватимуть цілодобово.

Приміщення оснащене необхідним медичним обладнанням, має ліфт. Тут є лабораторія, рентгенкабінет, УЗД, електрокардіографи, інфузомати (електрошприці, які дозовано вводять знеболювальне пацієнтам), проведена система киснезабезпечення. Остання дасть змогу не тільки забезпечити киснем хворих, які цього потребуватимуть, а й покращити загальний стан здоров’я пацієнтів.

“Хоспісна допомога — це допомога людям, яким встановлено невиліковні діагнози. Завдання лікарів нашого відділення полегшити їм життя. Більшості з них погодинно вводять знеболювальні, це поплегшує їх сампочуття. А паліативна допомогає пристосовуватися пацієнтам до життя з вадами здоров’я. Працюємо й з родичами пацієнтів. Їх навчаємо правильно сприймати хворого, як йому допомагати, доглядати. З самими хворими у нас працюватиме психолог. Незабаром й духівник, адже його часто потребують хоспісні хворі”, — зазначає медичний директор КП “Хмельницька міська лікарня” Ігор Мойсюк.

На весь курс лікування одного пацієнта у відділенні хоспісної та паліативної допомоги Національна служба здоров’я України виділяє майже 18 тисяч гривень. Але тут усе залежить від індивідуальних потреб хворого. Тому деякі медичні послуги можуть бути оплачуваними.

“Під час створення нового відділення нам допомагали благодійники. Сподіваємося на їхню підтримку й надалі. Волонтери, наприклад, приносили одяг для пацієнтів. Робитимемо усе, щоб життя людей в важкому стані було якомога кращим. Тут працюємо з девізом: “Якщо не можеш додати життю днів, додай дням життя”. У нас працюють високопрофесійні, високоморальні, сильні духом спеціалісти. Важлива кожна деталь лікування, бо часом для онкохворих неправильне знеболення може стати пекельними тортурами”, — зазначає директор міського управління охорони здоров’я Борис Ткач.

Щодо відвідування хворих, усе відбуватиметься за карантинними правилами. Якщо в родичів будуть сертифікати про вакцинацію, вони зроблять тести на COVID-19, зможуть проводити час із пацієнтами. Щоб залишитися на ніч біля хворого, потрібно узгодити це з лікарем.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *