Без категорії

Яка олія до смаку

Усі олії поділяються на нерафіновані (натуральні) та рафіновані (дезодоровані). Останні в процесі очищення звільняються від усіх домішок, втрачають свій запах та… корисні речовини. Тому їх використовують лише для смаження та інших способів гарячого приготування їжі. Єдина користь від рафінованих олій — вони не містять холестерину, бо рослинні жири не містять холестерину в принципі. А от користь натуральної (нерафінованої) олії важко переоцінити. Недарма вона залишається невід’ємним складником середземноморської дієти, яка рятує життя і сердечникам, і діабетикам.

Нерафінована олія не придатна для смаження. У процесі нагрівання корисні речовини випарюються. Найкраще додавати таку олію до салатів. Вона містить вітаміни А, D, Е і К, які підвищують опірність організму, оздоровлюють серце та судини, зміцнюють м’язи і кістки. Збагачені натуральні олії й поліненасиченими жирними кислотами (омега-3, омега-6 та омега-9), які позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту і мають протисклеротичні властивості (перешкоджають відкладенню “поганого” холестерину на стінках судин).
Найпопулярніші олії — соняшникова та оливкова. Знайти їх можна практично у кожному домі. Раджу поповнити “кухонний арсенал” ще 3-4 оліями і користуватися ними.
Кожна олія має свою “родзинку”. Соняшникова — джерело поліненасичених жирних кислот омега-6, які беруть участь у синтезі гормонів та підтримують імунітет. А ще вона містить жиророзчинні вітаміни А, Е та Р.
Тримати олію (будь-яку, не тільки соняшникову) треба в скляній ємкості темного кольору. Оптимальна температура для зберігання рослинних жирів — +5-20°С. Якщо олія постоїть на світлі, вітамін Е з неї вивітриться.
Оливкова олія збагачена монокислотою омега-9. На цій олії можна смажити кілька разів — канцерогенні речовини у ній не утворяться. Рекомендую її хворим на серцево-судинні недуги, діабет та ожиріння.
Лляна олія — справжня панацея для ламкого посіченого волосся і потрісканої зневодненої шкіри. Крім того, це ще й прекрасне заспокійливе! Варто також включити її у раціон людям, які мають проблеми зі щитовидною залозою. Лляна олія містить поліненасичені жирні кислоти практично у тих же пропорціях, що й жирна морська риба.
Не вистачає грошей, аби щодня влаштовувати “рибний день”? Купіть пляшечку лляної олії (але тримайте її в холодильнику за температури +5-7°С). Її можна вживати навіть при холециститах! Аби олія повністю розкрила свій лікувальний потенціал, додавайте її до квашеної капусти та каш. Але нічого на ній не смажте!
Олія волоського горіха позитивно впливає на потенцію. Додавайте її у салати.
Кукурудзяна насичена вітамінами Е та F — допомагає впоратися зі своїми функціональними обов’язками печінці та жовчному міхуру. Володіє антисклеротичною дією. На її основі добре готувати домашні майонези.
Гарбузова олія містить омега-3 та омега-6, поліненасичені жирні кислоти. Запобігає розвитку аденоми простати (особливо, якщо “закріпити результат” гарбузовим насінням).
Олія з виноградних кісточок збагачена омега-3, поліненасиченими жирними кислотами. Володіє протипухлинним ефектом.

Гірчичну олію лікарі недарма називають “природним антибіотиком” — допоможе і запобігти застуді, і вилікувати її. А ще нею добре змащувати рани та опіки — швидше загояться.
v Оптимальна доза олії на день — 20 г (велика столова ложка). Більше вживати не рекомендується, оскільки всі олії володіють жовчогінним ефектом. Якщо потерпаєте від калькульозного (хронічного кам’яного) холециститу, ризикуєте опинитися на операційному столі. Каміння може посунутися з жовчного міхура і закоркувати жовчний прохід, по якому жовч надходить у тонкий кишечник. Якщо є якісь негаразди з жовчним міхуром, додавайте олію у каші (5 г на добу). Відмовлятися від тваринних жирів не можна. 20 г вершкового масла на день повинно стати вашою нормою. У випадках атеросклерозу та ожиріння кількість жиру необхідно зменшити.
v Якщо вам треба прогнати жовч, випийте на ніч склянку кефіру з чайною ложечкою олії. Жовчний міхур почне активно скорочуватися.
v Якщо вас турбують хронічні закрепи, прийміть зранку натще чайну ложечку олії. Це допоможе нормалізувати роботу кишечника.
v Якщо сидите на дієтах, у жодному разі не виключайте жири з раціону (один-два розвантажувальні дні до уваги не беруться). Жиророзчинні вітаміни не зможуть засвоїтися організмом, а це, своєю чергою, призведе до авітамінозу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *