Без категорії

Дешеве тепло енергозберігаючого дому

У Хмельницькому вже 12 будинків є учасниками програми “Енергодім”. За попередніми розрахунками, вартість цих проєктів становить майже 160 млн. грн., з яких понад 105 млн поверне фонд енергоефективності.

Нещодавно в Хмельницькому в рамках робочої поїздки перебував міністр розвитку громад та територій Олександр Чернишов. Разом із представником Держфонду енергоефективності та народними депутатами знайомилися з результатами термомодернізації. У ході зустрічі відвідали будинок на вулиці Франка, 55, мешканці якого скористалися міською програмою енергоефективності і нині мають відчутну економію в платіжках, а після ремонту отримали комфортний теплий дім. За жовтень, до прикладу, за опалення 70 кв. метрів житла, їх власники заплатили по 212 грн, а це майже втричі менше, ніж у сусідніх будинках. Про це розповідали самі мешканці: “У будинку дуже тепло, хоч батареї ледь гріють. У нашому підвалі встановлений індивідувальний тепловий пункт (ІТП), який регулює подачу тепла. На стіні є термометр, який фіксує температуру: коли тепліше, зменшується подача, коли холодніше — збільшується”.
ОСББ багатоквартирного будинку на Франка, 55, подало заявку на участь в програмі “Енергодім” у квітні 2020 року. До початку минулого опалювального сезону тут встановили ІТП, і на опаленні торік зекономили понад 30 відсотків. Цього року роботи з модернізації будинку планують завершити. Прогнозована економія сягатиме 50%.
“Ділилися досвідом та нашими успіхами термомодернізації багатоквартирних будинків з представниками центральної влади, зокрема, міністром розвитку громад і територій, головою Держфонду енергоефективності, народними депутатами, розповіли, з якими труднощами стикаються ОСББ під час участі в програмах енергомодернізації. Відвідали будинок на вул. І.Франка, 55. Будинок дев’ятиповерховий, 7 під’їздів, 249 квартир, понад 550 співвласників. Мешканці створили ОСББ і взяли кредит за програмою “Енергодім”. З міського бюджету ми таким ОСББ відшкодовуємо повністю всі відсотки за кредитом і 10% самого тіла кредиту. Самі мешканці платять 20% вартості енергомодернізації.
Встановили теплові пункти, вікна в місцях загального користування, частково замінили батареї, утеплили фасад будинку. Малюємо крутий патріотичний мурал. Вартість орієнтовно 19 млн. грн.
Будинок змінився до невпізнання! Але це заслуга в першу чергу самих мешканців, які змогли об’єднатися і взяти на себе відповідальність за своє майно! Подяка і активним та дієвим головам ОСББ! За такою ж програмою робимо й будинок на Зарічанській, 44. Там теж виконано вже понад 90% робіт. І також зроблена повна термомодернізація. Тут 160 квартир, 270 співвласників. Вартість орієнтовно 16 млн. грн.
Мешканці будинку на вул. І.Франка, 55 радіють: у порівнянні з сусідами вони за жовтень заплатили на 55-60% менше за опалення!
Дуже хочеться, аби наступного року в сусідніх будинках теж створили ОСББ і захотіли брати участь у таких програмах. Нагадаю, за останні роки в сфері енергоефективності реалізували 76 великих проєктів на 715 млн. грн. Зокрема, повністю термомодернізовано понад 40 будівель бюджетних установ, майже 30 багатоповерхових будинків, плюс ще понад 100 багатоповерхових будинків участь взяли в різних програмах”, — розповів міський голова Олександр Симчишин Наразі програма “Енергодім” дає змогу відшкодувати 70% витрат на матеріали і роботи з термомодернізації. Також з бюджету громади повертають всі кредитні відсотки і частину самого кредиту.
“Це державна програма, вона саме для ОСББ, і вже отримано понад 830 заявок на участь в програмі, майже 80 будинків завершують ці роботи, — розповів Єгор Фаренюк, в.о. директора Фонду енергоефективності. — 27 будинків повністю готові, виплачені всі транші, тобто вони повністю верифіковані, у 57-ми роботи на завершенні. До кінця року ще декілька десятків будинків по Україні будуть повністю теплооновлені”.
Участь у програмі можуть брати будинки, введені в експлуатацію не пізніше 2010 року, ОСББ яких дійшли до спільного рішення на загальних зборах.

Тетяна Русанівська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *