Без категорії

Ходить гарбуз по городу…

Свою природну потребу їсти людина перетворила в мистецтво. Смаки приготованих нею страв – різноманітні. Смачна і корисна їжа – запорука здоровʼя і гарного настрою. А він має бути з нами щодня. І якщо ресторанні страви чи рецепти страв королівських столів нам не доступні, це ще не означає, що домашня їжа не може нас вражати. Кожна господиня – щодень віртуозка, яка тішить родину смаколиками, має улюблені страви. Щоб допомогти вам урізноманітнити домашнє меню, пропонуємо рецепти з нашої “Смачної сторінки” від відомих хмельничан. Цього разу секретами приготування з читачами “Проскурова” ділиться хмельницька співачка, солістка міського муніципального естрадно-духового оркестру, членкиня волонтерської організації “Мистецька сотня “Гайдамаки” Марина Українець.

“Осінь — пора щедра, повні льохи городини! То ж час набратися вітамінів для зими. Один із найкорисніших українських продуктів восени — гарбуз. У гарбузі багато вітаміну С, який збільшує вироблення білих кровʼяних тілець, що допомагає імунним клітинам працювати ефективніше та швидше загоювати рани. Гарбуз також є джерелом вітаміну Е, заліза та фолієвої кислоти. Всі вони також позитивно впливають на роботу імунної системи. А це дуже важливо для боротьби з вірусами в холодну пору року. Крім того, гарбуз покращує зір, роботу серця, стан шкіри і не додасть вам зайвих кілограмів. Його легко придбати на ринку, коштує недорого. На дарма кажуть, що на осінньому городі господар — гарбуз”, — розповідає господиня.
Ще радить, купуючи гарбуз, спершу переконатися, що в нього залишилось стебло, бо без стебла плід може бути негожим для приготування їжі. Гарбуз має бути важчим, ніж здається, також по ньому можна постукати: якщо звучить порожньо — плід дозрілий. Каже, обирає гарбуз жовтий із ненадто твердою скоринкою.
На столі Марини Українець перед приготуванням стоять добірні шматки жовтого чищеного гарбуза з відділеними зернятами. Овоч кольору сонця ще до приготування страви викликає позитивні емоції й охоту готувати з нього.

Суп-пюре “Помаранчева радість”
Розпочинає Марина Українець із першої страви — супу-пюре “Помаранчева радість”. Для цього викладає на столі заздалегідь приготовані 30 г філе індички, 50 г гарбуза, 30 г картоплі, 30 г моркви, 30 г ріпчастої цибулі, 150 мг молока та 200 мл питної води.
Спершу старанно промиває шматок мʼяса, тоді нарізає його невеличкими шматочками. Далі заливає водою і ставить на вогонь. Після мʼяса під ніж господині лягають картопля, очищений гарбуз. Цибулю пані Марина шинкує особливо дрібно. Моркву ріже кружальцями.
Коли калейдоскоп осінньої городини нарізано, через 10 хвилин до індички, яка вариться, зіркова гостя “Проскурова” додає картоплю. Через пʼять хвилин — гарбуз. Ще через пʼять — моркву й цибулю. Вливає молоко. А поки чекає моменту, коли карбуз і морква будуть готові, розповідає корисні факти про гарбуз:
“Знаю, що властивості гарбуза — безмежні. Він корисний від шкірки до насінння. От, наприклад, м’якоть гарбуза прикладають для полегшення болю при опіках, а насіння використовують як протигельмінтний засіб. До речі, поживна цінність насіння гарбуза зростає з його старінням. У давнину вважали, що сік гарбуза найкращий засіб від веснянок і укусів змії. Цікавий факт, що гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза, тому його сміливо можна вживати тим, хто страждає на анемію”.
Далі Марина Українець знімає суп із гарбузом із вогню. Усю отриману масу перебиває в блендері. Наливає в суп із гарбузом трохи олії (за бажанням).
“Навіть без солі такий суп-пюре просто чудовий за смаком!”, — запевняє співачка.

Деруни з гарбуза
А на основну справу господиня пропонує приготувати з гарбуза деруни. Знову викладає на стіл потрібні порції інгредієнтів: 200 г гарбуза, яйце, половинку ріпчастої цибулини, половину столової ложки борошна, 30 мл олії й трішки солі та чорного меленого перцю (за смаком). Аромати інгрідієнтів вражаючі! З нетерпінням й вправно береться за приготування страви. Очищений гарбуз натирає на великій тертці. Отриману масу перекладає в миску, додає яйце й нарізану маленькими кубиками цибулю. Додає чорного меленого перцю й борошна, перемішує. Наспівуючи українських пісень, на пательні розігріває олію.
“Ходить гарбуз по городу, питається свого роду…”, — пригадується співачці улюблена дитяча пісенька про смачний овоч.
Доспівуючи, пані Марина викладає гарбузову масу столовою ложкою на зразок оладок.
Смажити деруни радить на середньому вогні. Коли деруни підсмажаться знизу, перевертає їх і смажить також до румʼяної скоринки. Таким чином обсмажує деруни з усієї гарбузової маси. До столу подає зі сметаною.

Запіканка з рису і гарбуза
“Гарбуз — овоч унікальний. Із нього можна готувати страви на будь-який смак, вишукані й повсякденні. На десерт пропоную запіканку з рису і гарбуза”, — каже Марина Українець.
Для цього знадобиться 1 кг гарбуза, 3 склянки молока, 0,75 склянки рису, 5-6 яєць, 5 ст. ложок масла та 0,5 склянки цукру (за смаком). Очищений гарбуз співачка чистить від шкіри та дрібно нарізає. Поміщає гарбуз в каструлю, вливає 200-300 г води, ставить на вогонь і доводить до кипіння. Варити радить на невеликому вогні до тих пір, доки гарбуз стане мʼяким. Далі додає добре промиває рис, молоко й доводить до кипіння 20-25 хвилин на великому вогні.
Після цього масу охолоджуює, кладе яйця, розтоплене масло, цукор і ретельно перемішує. Вмикає духовку. Форму змащує маслом і посипає меленими сухарями. Масу викладає у форму, ставить у духовку на середню полицю, випікає за температури 180 градусів до золотистої скоринки (близько 30-35 хв).
Запіканка з рису і гарбуза готова!

Осінній смузі з обліпихою й гарбузом
“Навіть смачний напій можна приготувати з гарбуза. Я люблю “Осінній смузі з обліпихою й гарбузом”. Подвійне джерело вітамінів – обліпиха й гарбуз додають енергії, заряджають позитивом і це дуже смачно!”, — радить співачка.
Для приготування смузі зірці потрібно 150 г гарбуза, 100 г свіжої обліпихи, 150 г банана, 1-2 ст. ложки меду, мелена кориця та 100 мл води.
Промиті ягоди обліпихи поміщає в блендер. Наливає туди 50 мл кип’яченої (або чистої питної) води. Подрібнює ягоди на великій швидкості дві хвилини. Якщо немає блендера, можна перетерти ягоди через сито. За допомогою сита відокремлює обліпиховий сік від макухи. Виливає сік обліпихи знову в блендер. Гарбуз нарізає шматочками і варить на пару. (Зручно це робити в мультиварці, на пару, протягом 5-7 хвилин.) Банан нарізає великими шматочками. Додає до обліпихового соку банан, мед і щіпку меленої кориці. Вливає решту води.
Далі викладає в чашу блендера гарбуз. (Якщо мед густий, то гарбуз можна повністю не охолоджувати, так мед розчиниться швидше.) Всі компоненти перебиває блендером до однорідності. Смузі з гарбуза, обліпихи і банана переливає в келихи і відразу ж подає, присипавши зверху корицею. Смачно дуже!
Залишки гарбуза господиня згортає. Каже, гарбузи можна зберігати в прохолодному, сухому і темному місці протягом кількох тижнів. Після того, як гарбуз був нарізаний, потрібно тримати його в холодильнику, але не більше 30 днів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *