Без категорії

За приклад — Хмельницький

19 жовтня в міському офісі IНub, що в СТРК “Montblanc”, відбувся регіональний форум поводження з відходами.

Участь у форумі взяли представники влади міста та області, міського офісу з реалізації проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” та керівники обʼєднаних територіальних громад.
Регіональні управлінці ознайомилися з новими вимогами щодо поводження з відходами, отримали рекомендації стосовно нових правил на місцях. За приклад модернізації процесу сортування та утилізації сміття взяли стратегію Хмельницького.
“Прийшовши до влади кілька років тому, команда міських управлінців однією із найбільших для Хмельницького проблем визначила нераціональне поводження зі сміттям. Тому в 2017 році вирішили скласти повноцінну концепцію поводження з відходами. Передовсім взялися за будівництво інфраструктури та виховання населення правильно поводитися з відходами. Для цього приклали чимало зусиль, залучили іноземних експертів та спонсорів. І нині Хмельницький є одним із показових українських міст, де впевнено розвивається безпечна, професійна, економічно вигідна система збору, сортування, переробки та утилізації сміття”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Наголосив, що заробляти місту майже 2 мільйони гривень дозволяє дегазаційна установка, яка викачує зі сміття звалищний газ, а отриманий метан використовують для виробництва електроенергії. Втім дегазаційний комплекс не лише приносить прибуток. З його появою частково послабилася екологічна напруга довкола сміттєзвалля, зокрема зменшилась кількість пожеж.
Другим вагомим інфраструктурним проєктом Хмельницького став сміттєпереробний комплекс. Тендери на його будівництво оголосять до кінця року.
На сміттєпереробний комплекс Європейський банк реконструкції та розвитку виділив понад 28 мільйонів євро, п’ять мільйонів євро — грантові кошти, які не підлягають поверненню.Три мільйони євро на створення комплексу виділять із міського бюджету. Кошторис складено відповідно до досліджень іноземних консультантів та проєкту влади міста з будівництву комплексу.
В рамках форуму Олександр Симчишин закликав представників територіальних громад організовувати системні екскурсії для дітей новоствореним хмельницьким навчальним центром поводження з відходами “Гуфі-центр”. Також проводити уроки сортування сміття, починаючи з дитячих садочків. У місті до цього активно долучився департамент освіти і науки, розробивши власну методу та організувавши волонтерів, які навчатимуть дітей.
Олександр Симчишин запропонував запроваджувати й в області власні центри управління відходами, взявши за приклад міський, де за простою системою сортують сміття в 13 фракціях. Очільник Хмельницької тергромади запевнив членів форуму й у необхідності запровадити в усіх куточках області хмельницький проєкт “Екобус”, метою якого є збір від населення небезпечних побутових відходів.
Тему поводження з побутовими відходами продовжив заступник міського голови, керівник проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” Микола Ваврищук. Зокрема зазначив, що дії влади Хмельницької територіальної громади відповідають державній концепції поводження з відходами. Експерти офісу “Розумне довкілля. Хмельницький” переймають європейський досвід.
Одним із вагомих кроків для налагодження системи переробки відходів у місті стало встановлення в 2017 році ваги на сміттєзвалищі. Це дало можливість отримати детальну інформацію щодо кількості сміття та допомогло організувати підготовку комунальників. Чимало зроблено для облаштування території майбутнього сміттєпереробного комплексу. Для цього місто викупило 5,6 га землі біля сміттєзвалища.
Звернувшись до учасників форуму, Микола Ваврищук наголосив також на важливості запровадження в селах плати за послуги з переробки сміття.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *