Без категорії

Найкращий медіапростір — бібліотека

Центральна публічна бібліотека Хмельницької міської територіальної громади стала найкращим хабом цифрової освіти, здобувши перемогу у всеукраїнському конкурсі.

Тільки повні скептики можуть стверджувати, що бібліотеки віджили своє. Але це зовсім не так. Сучасні бібліотеки — це не просто книгосховища та центри освіти та культури. Це місце робочих і тематичних зустрічей, коворкінгу, спілкування і обміну ідеями, платформа для молодих письменників, навчальний центр і для молоді, і для літніх людей, і сучасний технологічний центр. Це вкотре доводить центральна публічна бібліотека Хмельницької міської територіальної громади, яка стала найкращим в Україні хабом з цифрової освіти. Звісно, шлях до такого визнання був нелегким, адже з проникненням інтернету практично в усі сфери та процеси в суспільстві довелось поборотися з цифровою нерівністю, пройти трансформацію всіх складників виробничої діяльності і вийти у цій боротьбі переможцем. Власне, конкурс, який вперше започаткувала ВГО “Українська бібліотечна асоціація” спільно з Міністерством цифрової трансформації України, це красномовно підтвердив. Хмельницькі бібліотекарі показали не лише власні напрацювання та креативні ідеї, втілені у сфері формування цифрових компетентностей мешканців територіальної громади. Вони продемонстрували новий стиль роботи, спрямований на вимоги сучасного читача. Вони стали першими, хто допоміг читачам розібратися у широкому наборі некнижних ресурсів: в електронних базах даних, журнальних і газетних архівах, програмному забезпеченні, а також настільних іграх, аудіокнигах, нотах, оцифрованих фондах і багато іншого. Роблять це й зараз. Кажуть, бути кращими серед 22 бібліотек України, в тому числі й обласних, спонукає не лише до запровадження нових інформаційних технологій, а й ще раз осмислити свою роль в суспільстві. Адже не важливо, на на якому носії записаний текст — на папірусі, пергаменті, папері, на жорстких дисках або сервері, бібліотека продовжує тримати статус зберігача людських знань і спадщини і бере на себе все більше завдань в сучасному цифровому світі.
“Хаб цифрової освіти у нашій бібліотеці офіційно зареєстрований 21 січня 2020 року. За весь період роботи його послугами скористались близько 46% від загальної кількості користувачів. Послуги надаються всім охочим, серед яких пенсіонери, безробітні, батьки школярів, люди з особливими потребами та інші. Ми допомагаємо людям навчитись впевнено користуватись ґаджетами, дізнатися про всі їхні можливості та опанувати базові онлайн-сервіси”, — розповіла бібліотекарка читального залу Алла Марценюк.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *