Без категорії

Ідеї за гроші громади

За участі заступника міського голови, директорки департаменту освіти та науки Хмельницької тергромади та керівника проєкту Ради Європи “Змінення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні” відбулася публічна презентація Положення про шкільний громадський бюджет

Сьогодні, за бажанням, кожен мешканець нашої громади може брати участь у прийнятті рішень, які стосуються її розвитку, а так званий громадський бюджет дозволяє долучатися до розподілу коштів місцевого бюджету. Для цього варто створити свій креативний проєкт, і щоб за нього проголосувала громада. Відтепер така можливість з’явиться і в учнів шкіл. В Хмельницькому презентували Положення про шкільний громадський бюджет. Це означає, що старшокласники матимуть змогу через конкурс отримати кошти на реалізацію власних ідей для розвитку шкільного простору та дозвілля. Це новий, але досить демократичний інструмент, який сприятиме не лише фінансовій грамотності школярів, а згуртує дітей, дасть їм можливість відчути себе однією командою і водночас відчути важливість власного голосу. А ще це шлях до активної участі у прийнятті рішень у громаді в майбутньому. Адже діти вже знатимуть механізм таких процесів, що таке бюджет громади, і як функціонує орган місцевого самоврядування. За словами директорки департаменту освіти та науки тергромади Надії Балабуст, учасниками шкільного громадського бюджету стануть 45 закладів загальної середньої освіти, які знаходяться в межах громади.
“Готуватимуть і подаватимуть проєкти на участь учні 7-11-х класів, а голосуватиме за них вся старша школа. Це все відбуватиметься на електронній платформі, учасники конкурують між собою лише в межах закладу. Звісно, буде створена конкурсна комісія із закладу, яка буде розглядати ці проєкти. Департамент здійснюватиме лише нагляд”, — прокоментувала посадовиця.
Якщо цю ідею підтримають депутати міської ради, на проєкт виділять 1 млн 800 грн.
“Будемо вдячні за ідеї щодо розвитку шкільного самоврядування, освітніх процесів, впровадження інновацій, благоустрою приміщень та територій закладів освіти, впровадження альтернативних джерел енергії, організація дозвілля тощо. Дуже чекаємо від учнів креативних ідей!”, — написав на своїй сторінці у Фейсбуку міський голова Олександр Симчишин.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *