Без категорії

Хочеш бути модним? Дбай про здоров’я!

20 вересня у Хмельницькому стартував соціальний проєкт “Місяць здоров’я”. Його мета — підвищити цінність здоров’я молодого покоління і залучити якомога більше небайдужих людей до обговорення проблем здоров’я юнаків і дівчат для формування в них навичок здорового способу життя.

До участі в проєкті організатори місячника здоров’я в першу чергу долучили підліткову групу, оскільки підлітки — наймасовіша шкільна категорія. Але є й інша причина: ризики захворювань на більш пізніх етапах життя формуються саме в підлітковому віці. Як піклуватись про власне здоров’я, школярів навчали хмельницькі лікарі, спеціалісти вузького профілю. І не лише вчили, а й безкоштовно проводили професійні обстеження і надавали необхідні консультації.
У перший день на такий медичний огляд запросили дітей з орфанними захворюваннями та учениць модельної школи “Літленджелс”. Дітей навчали, як доглядати за ротовою порожниною та шкірою.
Лікар-дерматолог Аліна Гетьман розповіла, що деякі шкірні захворювання можуть бути вродженими і проявлятися саме в підлітковому віці. Тому за шкірою слід ретельно доглядати.
“Мають бути щоденними вмивання, тонізація, крем. Якщо це вже старші діти, вони часто стикаються з проблемою акне, і до спеціалістів звертаються, коли висипи на шкірі обличчя вже у загрозливому, запущеному стані. Я хочу переконати підлітків, що з цими проблемами потрібно обо’язково звертатись до лікарів, не шукати порад в Інтернеті та в подруг, бо красива шкіра — це, насамперед, здорова шкіра. Якщо є загроза новоутворень, має бути у щоденному користуванні сонцезахисний крем. На жаль, про це багато хто не знає, або якщо й знає, то не надає значення. Але сонцезахист, починаючи з дитячого віку, має бути постійним”, — зазначила Аліна Гетьман.
Лікар стоматолог Руслан Ратушний розповів, як потрібно доглядати за ротовою порожниною і вчив дітей правильно чистити зуби, аби вони не хворіли. Найпоширеніша проблема — карієс.
“Це лише вершина айсберга, і моє завдання пояснити, що карієс — це лише перша ознака, яка призводить до важких ускладнень, з якими я, як щелепний хірург, маю справу дуже часто. Коли в дитини в ротовій порожнині з’являється набряк, це тягне наслідки, складніші і триваліші для їх усунення”, — пояснив лікар.
Пройти консультативний медогляд виявило бажання понад півсотні дітей,більшість з них прийшли з батьками. “Одна справа, коли з дитиною приходиш у медичний кабінет, вона скована, боїться, та й не завжди отримаєш розлогу консультацію, а тут, серед ровесників, діти почуваються впевненіше, їм все цікаво. Скажу чесно, я й сама сьогодні вперше дізналася, як правильно вчити дитину чистити зубки”, — зізналась мама 10-річного Сашка.
Кожен відвідувач, окрім індивідуальної консультації лікарів, отримав ще й невеличкий презент, а соціальний проєкт “Місяць здоров’я” розпочав мандрівку навчальними закладами громади.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *