Без категорії

Програма “Енергодім”: є позитивний досвід

Мабуть, багато хто, прогулюючись містом, звертав увагу на нові теплоізольовані та пофарбовані у привабливі кольори будинки. Як правило, це новобудови, історичні або комерційні споруди. І зовсім іншу картину бачимо у спальних районах старої забудови. Сірі та обдерті “панельки” виглядають убого навіть за сонячної погоди, а в дощову осінню пору вони навіюють далеко не романтичний настрій. Щоправда, деякі з них рясніють мозаїкою замінених вікон, балконами з різною облицьовкою та клаптиками утеплених стін окремих квартир. Все це одразу демонструє різні фінансові можливості мешканців такого будинку.
Втім, все могло б бути інакше, якби власники квартир, живучи під одним дахом, об’єднувались і мали спільне бажання не лише змінити естетичний вигляд будинку, а й зробити його ошатним та теплим, а відтак економити на енергоносіях. Однак одні не хочуть зайвого клопоту, інші не мають фінансового ресурсу. Але ті й інші, очевидно, мало знають про програми з енергоефективності, зокрема, “Енергодім”, яка впродовж останніх років успішно реалізується в Хмельницькому і міська влада активно працює в напрямку енергозбереження. І позитивний досвід вже є. Останній — термомодернізація житлового будинку на Франка, 55. Ще зовсім недавно ця дев’ятиповерхівка з сімома під’їздами нічим не відрізнявся від старих панельних будинків, яким понад 30 років. Сьогодні, хто не бачив її раніше, сприйме за новобудову. Будинок виглядає по-сучасному, естетично, але головне — це не лише зовнішній вигляд, а економія енергоносіїв. В перший же після термомодернізації опалювальний сезон мешканці отримали платіжки з сумами на 30 відсотків меншими, ніж мешканці сусідніх будинків. Крім того, на десятки років подовжився термін експлуатації будинку.
“Мешканці створили ОСББ і взяли кредит за програмою “Енергодім”. З міського бюджету ми таким ОСББ відшкодовуємо повністю всі відсотки за кредитом і 10% самого тіла кредиту. Самим мешканцям залишається сплатити всього 20% вартості енергомодернізації”, — каже міський голова Олександр Симчишин.
Роботи з термомодернізації розпочалися торік. Їх виконують у п’ять етапів. Перш за все, в будинку встановили індивідуальні теплові пункти, що дозволило мешканцям взимку зекономити на опаленні квартир. У поточному році замінили вікна в місцях загального користування, частково замінили батареї. Зараз продовжують утеплювати та фарбувати в яскраві кольори стіни в наступних під’їздах.
За словами Олександра Симчишина, за останні роки у сфері енергоефективності в місті реалізували 76 великих проєктів на 715 мільйонів гривень. Зокрема, повністю термомодернізовані майже 40 будівель бюджетних установ, майже 30 багатоповерхових будинків. Окрім цього, мешканці понад 100 багатоповерхівок скористалися різними програмами з енергоефективності.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *