Без категорії

“Слово єднає!” — уже вп’яте в Хмельницькому

13 вересня в Хмельницькому, в рамках святкування Дня міста,
відкрився міський літературний фестиваль, який традиційно триватиме два тижні і завершиться 25 вересня в сквері ім. Т.Г.Шевченка.

Розпочалось літературне свято брифінгом у центральній публічній бібліотеці, де організатори презентували програму цьогорічного фестивалю “Слово єднає-2021!”.
Міський фестиваль вже вп’яте збирає поціновувачів українського літературного слова. Його мета — сприяння розвитку літературної, журналістської та інших видів творчості для популяризації міста Хмельницького, загалом українського мистецтва в естетичному вихованні дітей і молоді.
Заходи відбуватимуться в бібліотеках централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади, монотеатрі “Кут”, мистецькому дворику ДМШ №1, хмельницьких гуманітарно-педагогічній академії, політехнічному коледжі, школі мистецтв “Райдуга”, на вулиці Проскурівській та в сквері ім. Т.Г.Шевченка.
Фестиваль згуртує авторів Хмельниччини та літераторів-гостей з інших куточків України. Цього разу з хмельничаними зустрінуться Анастасія Нікуліна, Олег Бакулін, Ірина Мацко, Микола Гриценко, Сергій Куліда, Сергій Пантюк, Володимир Лис, Надія Гуменюк.
У програмі “Слово єднає-2021!” відбудуться літературні читання та презентації книг, альманахів; письменницькі зустрічі місцевих авторів та митців з інших регіонів України з читачами; автограф-сесія; виставка книг українських авторів, організована централізованою бібліотечною системою; літературний квест; дні спеціальних гостей; “Фестиваль на колесах” (поїздки до бібліотек громади); літературний марафон у бібліотеках-філіях ЦБС.
Також протягом двох тижнів відбуватимуться творчі зустрічі та концертно-виставкові дійства. За підсумками попередніх фестивалів коштом міської ради видано вже два літературно-публіцистичних альманахи, згідно з Програмою підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги у Хмельницькому на 2018-2020 роки “Читай українською”.
Фестиваль має й власну історію. Ця ідея народилася у 2017 році в центральній публічній бібліотеці ЦБС Хмельницької міської територіальної громади під час онлайнових скайп-зустрічей з письменниками, бібліотекарями та шанувальниками літератури міста Старобільська, котре є нашим побратимом. Хмельницький поет Віталій Міхалевський тоді запропонував в рамках святкування Дня міста Хмельницького провести зустріч літераторів зі Старобільська та місцевих письменників наживо. Ідею такої події у нашому місті підтримали.
Згодом зустрічі переросли у Хмельницький міський літературний фестиваль “Слово єднає!”, який став культурно-просвітницьким заходом для об’єднання зусиль творчих осередків у побудові єдиної, незалежної України, сприяти піднесенню рівня і популяризації кращих зразків сучасного літературного, зокрема поетичного мистецтва. Так окреслили просвітницьку місію його організатори. Фактично фестиваль став загальноукраїнським, бо об’єднує слово літераторів різних ренгіонів нашої держави. Його фінансове забезпечення здійснюється за рахунок бюджетних коштів, передбачених на відзначення Дня міста Хмельницького, та інших благодійних коштів. Організатор — централізована бібліотечна система Хмельницької міської територіальної громади, відомчі та громадські культорологічні організації, літературні спілки. Післяфестивальний звіт — літературний альманах “Слово єднає!”.
У передмові до альманаху, що вийшов у світ у 2020 році, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин зазначив: “Попри теперішні обмеження та нові виклики часу вірю: слово буде вічно жити і вести нас до справді українського майбутнього! Літературна палітра нашого міста надзвичайно багата. Фестиваль “Слово єднає!” став традиційним і визначився як одна з візитівок святкових заходів до Дня міста. Це великий крок до суспільного взаєморозуміння та культурного взаємозбагачення. Бо ж Слово кличе і єднає хмельничан, Слово єднає і славить Україну”.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *