Без категорії

“Місто професій” для наймолодших хмельничан

“Я скажу вам, друзі, чесно: всі професії — почесні”,
— рядки з дитячого віршика стали лейтмотивом свята, що відбулося 4 вересня в сквері імені Т. Шевченка, котрий на
три години перетворився в “Місто професій”.

На відкритих майданчиках діти могли спробувати на собі різноманітні професії, а в підсумку першої у житті профорієнтації понад дві тисячі учасників отримали перші у житті паспорти.
Це міжнародний проєкт, який проводять в Україні вже шостий рік, і за цей час його учасниками стали понад мільйон дітей віком від двох до 18 років у 52-х містах. У Хмельницькому його організовують увосьме.
Тож у минулу суботу близько 12.00 чимала черга дітлахів зібралася у сквері ім. Т. Шевченка, щоб отримати спеціальні паспорти про освоєну професію. Щоб мати паспорт, потрібно було випробувати себе в обраній професії: пожежника, поліцейського, офтальмолога, кінолога, лікаря та багатьох інших. Загалом на різних майданчиках було близько 70-ти локацій.
“Метою проєкту є формування нації свідомого вибору. Діти повинні мати шанс реалізувати свій потенціал, незалежно від нав’язаних їм думок батьків та “штучної” престижності. Ми демонструємо дітлахам можливості дорослого світу та надаємо шанс обрати свій шлях самостійно, — зазначила ідеолог національного проєкту “Місто професій” Тетяна Люлька. — Свідомо обрана професія — це набагато вищі якість і рівень продукту або послуги, що надається. Ми даємо дітям шанс і показуємо можливості дорослого світу. Якщо хоч один відсоток усіх дітей оберуть те, що вони хочуть, що їм подобається, у майбутньому вони будуть якісно виконувати свою роботу. Мені дуже цього хочеться”.
За статистикою, близько 52% випускників вишів згодом не працюють за спеціальністю. Тому цей проєкт має на меті змінити сам вектор вибору професії. Адже робота повинна приносити не лише хороший дохід, а й задоволення. Тоді вона буде зроблена якісно. Саме тому важливо з раннього віку сформувати у дитини прагнення до свідомого вибору майбутньої професії. І “Місто професій” — наймасштабніший профорієнтаційний проєкт для дітей.
На локаціях були представлені різноманітні професії від державних структур та бізнесу. Справжні майстри своєї справи ознайомлювали хлопчиків та дівчаток з особливостями праці. Діти після короткого майстер-класу “влаштовувалися на роботу” та знайомились ближче з професією, яка їх цікавила. В паспорті, що також є трудовою книжкою, представник професії робив помітку, що дитина освоїла певний фах. А батьки мали можливість поспілкуватись з представниками компаній та більше дізнатись про організації і бізнеси, які стали партнерами проєкту.
Загалом було представлено 70 професій, а саме: будівельник, рятівник, поліцейський, прикордонник, лікар, криміналіст, перекладач, дизайнер, водій, юрист, електромеханік, коваль, артист цирку та ін.
Професії демонстрували заклади вищої освіти та ВПУ міста, сімейні амбулаторії, комунальні та інші підприємства, Національна патрульна поліція. Військовослужбовці Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького облаштували імпровізоване містечко, де всі охочі могли побачити спеціальну прикордонну техніку, обладнання, екіпірування та спеціальні засоби фізичного пливу. Крім того, діти побували в ролі різних прикордонних нарядів, криміналістів, водіїв, зв’язківців тощо.
Також у центрі скверу працював усім уже знайомий “Екобус”, в якому навчали, як берегти довкілля і сортувати сміття.
До речі, щоразу профорієнтаційна акція має свої особливості для заохочування дітей. Скажімо, в травні, коли працювало весняне “Місто професій”, кожній дитині вручали не лише паспорт. Усім, хто сумлінно освоював фах, виплачували за це умовну заробітну плату. Отриману винагороду дітки змогли витратити в магазині, який був розташований на території “Міста професій”, і придбати солодкі подарунки.

Тетяна Русанівська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *