Без категорії

Мандри Проскурівською з “оголеними”

Віртуальні двійники вулиць нашого Хмельницького незабаром стануть звичним явищем: на відновлення у сучасному 3D-форматі проскурівського середмістя сторічної давнини вже більше півтора року працює молода команда “Агенції розвитку Хмельницького” разом з колегами з інших міст. Цей проєкт отримав інтригуючу назву “Оголені”, і презентація чергової серії “оголених” відбулась саме на Проскурівській.
Ми звикли бачити нашу минувшину лише в музеях та читати в краєзнавчій літературі. Але носити об’ємні зображення старих вулиць та будівель у власному смартфоні — це майже фантастика. Півроку тому першою презентацією “живих картин” минулого стала інтерактивна “Машина часу”, яка нині експонується в публічній бібліотеці. Друге віртуальне побачення не лише з столітньою давниною, а й з мешканцями тодішнього Проскурова, влаштували актори самодіяльного театру “Дзеркало” в міському Будинку культури. А в минулу п’ятницю всім охочим на Проскурівській команда веб-дизайцрів пропонувала помандрувати із смартфоном у руці: на екрані оживали старі будинки в об’ємній проєкції. Неймовірно: ви наводите смартфон на будинок з з розміщеним на фасаді QR-кодом, і на екрані з’являється його столітній вигляд!
Це продемонстрував учасник команди проєкту, львів’янин Володимир Заєць: ось так, до прикладу, у телефонному відео будується зображення, як виглядав будинок №13, де розміщувалась аптека дворянина Людвіга Дєрєвоєда — одна з пам’яток архітектури кінця XIX століття на тодішній Олександрівській, теперішній Проскурівській. Будівля була триповерховою і найвищою на вулиці, увінчана, як короною, шпилястою надбудовою. Нині будинок добудований четвертим поверхом, і в іншому кольорі фасаду. Побачити історичні будівлі середмістя в автентичному вигляді стало можливим саме завдяки проєкту “Оголені”.
“Ми відтворювали кожну будівлю, тому що зараз замість п’яти будинків залишився один, — розповів представник компанії “Sreiron”Володимир Заєць. — Доводилося шукати старі фотографії і по них моделювати вулицю. Найосновніший функціонал — це якраз “оголити” всю вулицю, довжина якої 360 метрів, і, наводячи смартфон на QR-коди на фасадах будинків, можна віртуально побачити, яким був стиль вулиці, архітектура тих часів за відтвореними архівними світлинами”.
Над візуалізацією команда веб-дизайнерів працювали півроку, мобільний додаток “Оголений” Хмельницький” вже незабаром можна буде встановити в будь-якому смартфоні.
“Потрібно було провести лазерний сканер, дрон і відсканувати всю вулицю, — розповів співзасновник компанії “Sreiron” Юрій Преподобний. — Після цього ми отримали дуже детальну хмару точок, і з цієї хмари точок наші 3D-моделі можуть чипуватися на будівлі. І вона знає, що ось на конкретну будівлю, до прикладу, на Проскурівській, 13, треба поставити саме ось конкретну модель, яка віртуально “переносить” у минуле, коли будинок з сучасними офісами і магазинами був аптекою із шпилем на даху. Зараз сигнал не зовсім чіткий, а через місяць, коли каштани скидатимуть листя, буде найкраще працювати”.
У рамках проєкту “Оголені”, за сприяння Українського культурного фонду та Хмельницької міської ради, створено й десять інтерактивних картин (на фото), які розмістять у найбільш відвідуваних місцях — у медичних, соціальних та освітніх закладах міста. На екрані смартфону інтерактивні картини набувають об’єму, і минуле вплітається у картину сучасного міста.
Олена Ткачук, менеджерка “Агенції розвитку Хмельницького” розповіла, якими були особливості тодішньої архітектури середмістя: “Кращі будівлі були зведені з необлицьованої цегли, яку виготовляли на місцевому заводі в Проскурові. Але вони були вишукано оздоблені цегляним кладковим мереживом. Зараз це можна буде побачити на наших інтерактивних картинах і порівняти первісний вигляд кожного будинку із тим, який є тепер. Кожна пара будинків об’ємна, у форматі 3D”.
“Оголені” задумані для популяризації і збереження архітектурної спадщини. Ініціатори проєкту почали з історичного середмістя, де кожен старовинний будинок буквально захований під громіздкими вивісками, яскравою рекламою, сучасним ремонтом та різнобарвною палітрою кольорів фасаду. Хоча Проскурівська — це наш своєрідний музей історії під відкритим небом, наша спільна спадщина. До речі, деякі з орендарів вже готові повернути історичний вигляд приміщенням власним коштом.
“Проєкт якраз передбачає спілкування з бізнесом, — повідомила директорка “Агенції розвитку Хмельницького” Леся Герасимчук: “Ми розповідали власникам і орендарям, як може виграти бізнес від того, що вони змінять фасад. У нас є позитивний досвід на Проскурівській, 2, 17, де відновили частину цегельного обрамлення за автентичними зразками”.
Управління архітектури півроку тому почали розробляти дизайн коду для центральних вулиць Хмельницького. Пілотною стала Проскурівська.
“Головна вимога архітекторів до орендарів: вивіски – в єдиному стилі, зокрема — це вивіски з великими об’ємними літерами. У нас є також чіткі рекомендації щодо їх кольорів та розмірів, — повідомила начальниця відділу генерального плану управління архітектури та містобудування м. Хмельницького Юлія Трімасова. — Наразі працюємо над виготовленням дизайн-коду вулиці Подільської, наступні — Кам’янецька і Соборна”.
Інтерактивний подарунок від творчої команди дизайнерів та архітекторів хмельничани отримають до Дня міста.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *