Без категорії

Унікальна операція на нирці

У Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі провели рідкісну операцію на нирці

Рідкість оперативного втручання полягала в тому, що в хворої жінки пухлина з нирки дісталася до серця. Тож випадок пацієнтки унікальний. Операцію проводили із застосуванням спершу штучного кровообігу, а потім з повною зупинкою кровообігу після охолодження пацієнтки до 24°C. Подібних операцій в Україні виконують щорічно не більше десятка.
“Патологія, коли злоякісна пухлина з нирки добирається аж до серця, належить до рідкісних і вкрай важких. Операції з видалення таких пухлин проводяться з великим ризиком виникнення кровотеч.
Є й інший ризик — при забиранні метастазів у нижній частині порожнистої вени в будь-який момент частинка пухлини може обірватися, долетіти до серця, легень і викликати масивну легеневу тромбоемболію”, — кажуть лікарі центру.
Операція тривала понад шість годин. Лікарі видалили праву нирку та наднирник пацієнтці, з нижньої порожнистої вени та правого передсердя вдалося витягнути пухлину довжиною до 10 см, відновити кровотік.
На 20 добу пацієнтку виписали зі стаціонару під спостереження сімейного лікаря та динамічне спостереження уролога і кардіолога.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *